1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. 105 учени, експерти и организации поискаха затваряне на фермата

105 учени, експерти и организации поискаха затваряне на фермата

Заразяването на фермата за норки с COVID-19, невъзможност да се предотвратят рисковете за общественото здраве и рисковете за биоразнообразието, са сред основните мотиви

Отворено писмо с подписите на 105 учени, експерти и граждански организации беше изпратено до министър-председателя, акад. Денков. 

В писмото се настоява за спешни мерки за гарантиране на общественото здраве, с които да се прекрати отглеждането, развъждането и вноса на норки в България, поради възникналото на 20.10.2023 г. огнище на COVID-19 при норките, както и да се окаже съдействие за ускоряване разглеждането на внесения в Народното събрание законопроект № 49-354-01-97 за забрана на фермите за ценни кожи в България.


Сред подписалите се са десетки учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН, учени и преподаватели от Биологическия факултет към Софийски университет, Лесотехническия университет, Аграрния университет - Пловдив, Медицински университет - София, ветеринарни лекари, експерти по животновъдство, хуманно отношение към животните и опазване на околната среда. 

Писмото е подписано и от множество неправителствени организации, занимаващи се с хуманно отношение към животните и защита на околната среда.
“С това писмо настояваме за спешни и категорични мерки от страна на правителството за справяне със здравните и екологични последствия от фермите за норки. Именно учените и експертите са тези, които най-обосновано могат да оценят рисковете. Тяхната оценка днес е категорична - фермата за норки трябва да се затвори, не само защото българските компетентни органи не могат да се справят, но и защото поемането на каквито и да било рискове за тези обекти е напълно необосновано.”, коментира инициаторът на писмото Петя Алтимирска от сдружение на КАЖИ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.