1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. 70 000 подписа: България води в борбата срещу фермите за кожи в Европа

70 000 подписа: България води в борбата срещу фермите за кожи в Европа

Снимка:

Европейската гражданска инициатива ,,Европа без кожи” настоява за забрана на фермите, в които се отглеждат диви животни за козината им, както и забрана на вноса и продажбата на изделия с естествен косъм

Преди по-малко от година бяха излъчени в национален ефир кадри на организация "Невидими животни", показващи отвътре ужасните условия в единствената функционираща ферма за норки в България близо до Стара Загора, но въпреки усилията на активисти и природозащитници, до разрешаване на проблема на национално ниво не се стигна.

Наскоро от същата организация публикуваха видео с бивш работник от фермата за норки, който в анонимен разказ представя сведения за рутинните практики и методи на убиване на животните, развъждани единствено за кожите им.

„От години знаем за мизерията, в която живеят норките, отглеждани и убивани само за кожите им. Кадрите от скрита камера, които публикувахме в медиите преди по-малко от година, го потвърдиха. Досегът ми с този човек обаче ми показа, че фермата за норки е жестокост не само за животните в нея, но и за работниците.“, сподели Илина Генова, активист от организацията.

Видеото е част от кампанията на ,,Невидими животни’’ за събиране на подписи към Европейската гражданска инициатива ,"Европа без кожи” на zanorkite.bg, подписана от над 70 000 български и общо над 1, 5 милиона европейски граждани към момента. Тя цели забрана на фермите за кожи в целия Европейски съюз, както и забрана на вноса и продажбата на изделия с такива кожи.

„Нещата, които чух по време на разговора ни с този бивш работник от фермата за норки, още повече ми доказаха, че тази жестока индустрия няма място в нашето общество. Случващото се в нея е несъвместимо с моралните разбирания на обществото ни.“, разказа Стефан Димитров, един от основателите на "Невидими животни”.

Подписите се събират онлайн на сайта zanorkite.bg, а крайният срок за подписване е първи март. При достатъчна подкрепа за инициативата от пълнолетни граждани на ЕС, Европейската комисия ще бъде длъжна да обърне внимание на проблема и да излезе със становище.

„България е на четвърто място сред всички държави членки на ЕС по брой подписи спрямо населението.Сега имаме шанса да накараме Европейската комисия да забрани окончателно фермите за кожи! Но не ни остава много време- затова е важно всеки да заяви подкрепата си за каузата сега чрез официалния формуляр на www.zanorkite.bg. “, допълва Елиа Тилева от организацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.