1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. 900 говеда на кораб в Средиземно море ще бъдат умъртвени

900 говеда на кораб в Средиземно море ще бъдат умъртвени

Спор се разрази и по въпроса кой ще поеме разноските

Тъжен край се очертава за една част от говедата, блокирани на два кораба в Средиземно море, за които съобщихме миналата седмица. 900 от тях ще бъдат умъртвени в Испания, след като никоя страна не ги допусна на своя територия заради съмнения за син език.
 
Корабите потеглиха през декември от Испания с общо 2600 животни на борда, които бяха предназначени за Либия. В началото на януари беше установено, че сред говедата има заразени с вируса на син език, след което либийските власти отказаха да разрешат разтоварването им.
 
Тогава двата парахода тръгнаха към други пристанища в Средиземно море, но със същия резултат. За последно бяха засечени на рейд пред Сардиния и Александрия в Египет. Сега корабът, натоварен с 900 животни, се върна в испанското пристанище Картагена, където бяха прегледани от ветеринар. Той е установил, че говедата вече не са годни за транспорт и трябва да бъдат свалени на сушата, но тъй като испанските власти не го разрешават, те ще бъдат умъртвени на борда. 
 
От компанията, собственик на плавателния съд, отхвърлят обвиненията, че за животните не са били полагани нужните грижи. Адвокатът на фирмата заяви, че са направени опити за набавяне на фураж, но това не се е случило. Освен това диагнозата "син език" не е потвърдена от независима лаборатория, твърди юристът. 
 
Спор се разрази и по въпроса кой ще поеме разноските по умъртвяването, които се изчисляват на около 1 милион евро. Корабособственикът засега отказва, испанските власти също.
Вторият параход в момента е на рейд пред Фамагуста, турската част на остров Кипър. Тамошните власти са го поставили под наблюдение и са обещали помощ, ако корабът продължи към Ларнака в гръцката част.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.