1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Африканската чума достигна Източен Тимор

Африканската чума достигна Източен Тимор

Ветеринарните власти са изолирали заразените стопанства и са наредили умъртвяването на всички животни

Източен Тимор е поредната страна в Азия, засегната от африканската чума по свинете. Властите съобщават за няколко случая в малки стопанства с домашни прасета.
 
По официални данни в малката държава, заемаща източната половина на остров Тимор, се отглеждат около 50 000 свине, предимно в малки ферми и стопанства тип заден двор. Ветеринарните власти са изолирали заразените стопанства и са наредили умъртвяването на всички животни.
 
В същото време правителството на Южна Корея изпрати войници в граничния регион със задачата да заловят всички открити диви свине. Така Сеул се надява да предотврати разпространението на заразата, след като преди две седмици беше регистриран първи случай във ферма до границата със Северна Корея. Тогава ветеринарите умъртвиха общо 15 хиляди животни. Войниците, изпратени на лов за глигани, нямат право да ги отстрелват, тъй като това би нарушило примирието между двете части на Корея. То забранява използването на огнестрелно оръжие в демилитаризираната зона.
 
Болестта върлува и на Филипините, като най-новите случаи са във ферма близо до столицата Манила и в една от северните провинции. От земеделското министерство заплашиха със съд търговци, които нарушават зоните за сигурност около засегнатите ферми. Филипините са на 10-то място в света по консумация на свинско и на седма позиция по внос. Към 1 юли тази година в страната се отглеждаха близо 13 милиона свине. Първият случай на африканската чума бе регистриран на 9 септември.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.