1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Агнешко за Великден - директно от фермата, прясно и на поносима цена

Агнешко за Великден - директно от фермата, прясно и на поносима цена

Българското агнешко месо се търгува между 10 и 12 лева за килограм живо тегло

За Великден българите подготвят празничните трапези, на които по стара традиция присъства агнешкото месо. Пролетта е най- силният сезон за българските овцевъди, тъй като реализират продукцията си основно по Великден и Гергьовден на вътрешния пазар. От седмици обаче фермерите се оплакват от натиска върху пазара от внос от Румъния и Македония. Репортерска проверка показа, че ощетени са големите производители, но малките ферми ще успеят да реализират продукцията си и не са зависими от вносното агнешко месо. Такава е фермата на Красимир Кирилов в близкото до Велико Търново село Шереметя.

Красимир Кирилов

„Моята продукция се реализира всяка година, защото намалихме стадото – оставихме само 80 овце, от 80 овце – 100 агнета, 30 остават за ремонт на стадото.“

Тази година българското агнешко месо се търгува между 10 и 12 лева за килограм живо тегло. Докато стигне до щанда в магазина, цената на агнешкото обаче се удвоява заради разходи по обработката и транспортирането му.

„Големите търговци, като дойдат да купят от една голяма ферма и натоварят примерно 200 агнета, те имат само в транспорта „фира“ на агнето между кило и половина и две на бройка. Транспортът си е отделно, шофьори - отделно, товарачи – отделно. Касапите са най-голямото перо. След това като го сложат в камерите, месото също дава „фира“. И до крайния потребител цената вече е над 25 до 30 лева!“

Във фермата на Красимир Кирилов за празниците ще реализират цялата продукция. Предлагат както живи животни, така и разфасовки. Агнетата, които колят, са до 30 кг.

„Който каквото иска си взема – може едно бутче, една плешка, четвъртинка, ребърца само, който каквото иска! Дава се заявката, изпълнява му се навреме…. и е абсолютно прясно месото!“

Инфлацията и високите цени на хранителните стоки обаче затрудняват българите преди празниците. Много от тях няма да сложат агнешко на трапезата, масово търсят да купят яйца на промоции.

В големите търговски вериги пък е почти невъзможно да се купи охладено прясно агнешко месо. „Там почти винаги е замразено месото, защото за да може да влезе в магазинната мрежа навреме, те трябва да започнат да колят поне 20 дена напред.“

И тази година на българският пазар влиза агнешко месо, внос от съседните балкански държава на дъмпингови цени.

Въпреки че част от овцевъдите ще успеят да продадат агнетата си, ще останат много нерешени проблеми в отрасъла. Като цената на фуражите, която остава непосилно висока. „Фуражът държи цена! Зърното пада, ама зърнопроизводителите си държат цената. При нас цената е такава, каквато беше и през есента.“

През най-светлите християнски празници българските животновъди си пожелават здраве и берекет, добра стопанска година и повече чуваемост и подкрепа от държавата за съхраняването на отрасъла с вековни традиции.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.