1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Антибиотици в животновъдството – с регулации

Антибиотици в животновъдството – с регулации

Животновъди и ветеринари скочиха срещу предложението на „зелените“ в ЕП да се забрани употребата на антибиотици при отглеждане на животни

Здравей, ти здравословно ли се храниш? Купуваш ли биопродукти?

Въпросът се превръща в тест за принадлежност към интелигентната, но и заможна част на човечеството. Еколозите обаче не спят. Нажежават тази философия до степен на потребителска параноя. Понякога са прави. Това се случи само преди седмица. Пълна забрана на антибиотиците, използвани в животновъдството, под каквато и да е форма, без оглед на вида и обхвата на заболяването. Крайни ли бяха „зелените“, които предложиха ЕП да гласува резолюция с такова съдържание? Да не си кривим душата – първата реакция на мнозина ще бъде – чудесно! Нали фейсбук ни осведомява за наистина появяващата се вече резистентност на някои бактерии към антибиотиците. Поради тяхното безконтролно прилагане при хората и животните. Нали здравето ни е в една лодка? Обаче: глобалното животновъдство отива към огромни ферми, с хиляди животни. Икономически значими болести водят до бързи фалити. Една епидемия в най-отдалечения край на света обаче стряска ветеринарите. Отвореният свят – за стоки и хора, е уязвим за нахлуването на заболяванията. Впрочем – още през 2018 г. ЕП гласува Регламент, с който се регулира употребата на антибиотици в животновъдството, като се стъпва на научни изследвания. Този документ задава правилата – в какви случаи могат да се използват тези лекарства, кой ги изписва, как се осъществява контролът? Ето един пример: ако едно животно в стадото се разболее, то може да се лекува с антибиотик, без обаче да се пристъпва към профилактиране на цялото стадо. Но, забележете, ветеринарен лекар може да предпише такова масово лечение на всички животни. Ветеринарен лекар! А не комисия, да речем, не специализирано ведомство. Като у нас – кихнеш, и джипито си връзва гащите с рецепта за антибиотик.

happycow

Отделен регламент забранява профилактичната и колективна употреба на фуражи с антибиотици. Европейските документи влизат в сила в началото на 2021 г. Учените успокояват с факта, че се разработват нови антибиотици, че някои от тях ще бъдат разрешени единствено за лечението на хора. Да, обаче при хранене не се ли поглъщат антибиотиците от животинското месо – нормално е да се запитаме. Пак учените опровергават нашите страхове – не било възможно, тъй като лекарствата се разграждали дори при невисока топлинна обработка. Трябва да вярваме на учените, нали? Въпреки че те често ни разочароват. Гарантират да речем, че някой препарат бил абсолютно безвреден за човешкото здраве. След някоя друга година бият тревога – има странични действия за човека! Всичките тези аргументи „за“ и „против“ предложената от „зелените“ резолюция – за пълна забрана на антибиотиците в животновъдството, вероятно са предизвикали тежки спорове в ЕП. Единственият български евродепутат, подкрепил еколозите – Радан Кънев, се оправдава, че не е искал да смаже българското животновъдство, а че искал децата ни да растат здрави. Морална позиция, която се разминава с действителността. Дано времето не докаже неговата правота.

 

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.