1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Австралия възстановява стадата си

Австралия възстановява стадата си

За цялостното възстановяване на стадата до нивото отпреди кризата ще са необходими още минимум 2 години

До средата на годината австралийските говедовъди смятат да увеличат стадата си с 2-ва процента спрямо числеността от 2020-та, когато заради сушата и недостига на фуражи броят на животните беше паднал до рекордно ниско ниво.
 
Изчисленията на браншовата организация на животновъдите на Петия континент показват, че до края на юни броят на говедата може да достигне 25 милиона. За цялостното възстановяване на стадата до нивото отпреди кризата ще са необходими още минимум 2 години, смятат експертите. Повод за оптимизъм им дават валежите през последните месеци, както и доброто състояние на пасищата.
 
Заради ръста на поголовието се очаква тази година да бъдат заклани 3% по-малко говеда, най-вече телета и юници, отколкото през 2020-та. Това прави близо 220 хиляди животни. Прогнозата на месопреработвателната индустрия е за по-високи изкупни цени, основно заради по-голямото кланично тегло. В такъв случай производството на месо ще се увеличи с 1 % до 2 милиона тона, въпреки по-малкия брой заклани животни.
 
В резултат на това ще нарасне и обемът на износа. Очаква се той да се увеличи с 2 на сто до малко над милион и половина тона. Заради по-малкото предлагане експортът на живи говеда ще падне с 9 % до 962 000 животни. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.