1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Австралийските стопани възстановяват стадата си

Австралийските стопани възстановяват стадата си

Подобрените метеорологични условия в Австралия накараха местните овцевъди отново да възстановят числеността на стадата си. Заради засушаването през предишни години броят на овцете на Петия континент беше паднал до рекордно ниско ниво - по-малко от 64 милиона. 
 
Според браншовата организация на животновъдите в Австралия към 30 юни броят на овцете е малко над 68 милиона, което е с 6,3% повече, отколкото миналата година по същото време. Експертите прогнозират, че ако няма нова суша, през 2023 година в страната ще има повече от 75 милиона животни, тъй като възстановяването на стадата става по-бързо от първоначалните очаквания. Една от причините са ниските цени на агнешкото, което кара стопаните да запазват повече животни с цел размножаване.
 
Анализаторите от браншовата организация изчисляват, че през настоящата година ще бъдат заклани 400 000 овце и агнета по-малко в сравнение с 2020-та. За догодина бройката ще се увеличи с 1 милион до около 7,1 милиона, сочат прогнозите. През 2021-та производството на агнешко и овче месо ще остане на ниското ниво от миналата година, когато то достигна 650 хиляди тона. Едва догодина може да се очаква ръст от 10%, но това зависи и от търсенето на международния пазар. Тази година износът ще бъде в размер на 495 000 тона. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.