1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Австрийци с мобилно приложение за търговия с говеда

Австрийци с мобилно приложение за търговия с говеда

За ползвателите приложението е безплатно, а стартъп-компанията печели от комисионната

Как да улесним фермерите при покупко-продажбата на говеда? Този въпрос от месеци измъчва двама млади австрийци, ветеринарен лекар и фермер. Сега те пускат приложение за мобилни телефони, което пести време и пари.
 
Разработката дава възможност на фермера да продава своя крава без да трябва да я транспортира до специално тържище. За целта той публикува нейни снимки и видеа, както и данни за раса, ръст, възраст и млеконадой. Особено интересно е приложението за млади фермери, свикнали с модерните технологии, смятат неговите автори. 
За ползвателите приложението е безплатно, а стартъп-компанията печели от комисионната, дължима при всяка осъществена сделка. В момента тя е в размер на 5 процента от цената на продаденото животно. Така, ако фермер продаде своята крава за 1500 евро, фирмата получава по 75 евро от продавача и от купувача.
 
Според ветеринарния лекар програмата е полезна не само за стопаните, но и за говедата. От своята практика той знае, че при транспорта до изложения и тържища животните често се нараняват или разболяват. Приложението премахва този риск, тъй като кравата остава до последния момент в своя обор и след сделката поема към новия си собственик. Пести се и време, тъй като обикновен търг отнема поне три дни. При липсата на работна ръка това е голямо предимство, изтъкват младите предприемачи. 
До момента приложението е свалено около 1000 пъти, а осъществените сделки са повече от 50. Като следваща стъпка е предвидено то да бъде разширено и за козе и овци, а след това ще има адаптации и за други държави в Европейския съюз. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.