1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. БАБХ констатира огнище на АЧС в oбласт Ловеч

БАБХ констатира огнище на АЧС в oбласт Ловеч

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влиза с. Карлуково, общ. Луковит, обл. Ловеч

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на aфриканска чума по свинете (АЧС) в землището на с. Карлуково, общ. Луковит, обл. Ловеч. Ветеринарните инспектори са установили изхвърлен труп на домашна свиня без идентификационна марка. Веднага са предприети действия, взети са проби за изследване, резултатът от които е положителен за болестта АЧС.

 

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влиза с. Карлуково, общ. Луковит, обл. Ловеч.

 

Определена е 10-километрова наблюдавана зона около огнището, в която влизат селата Луковит, Петревене, Тодоричене, Румянцево, Беленци и Дъбен от общ. Луковит, обл. Ловеч; селата Батулци, Дъбравата, Орешене, Добревци и Златна Панега от общ. Ябланица, обл. Ловеч; както и селата Кунино и Стояновци от общ. Роман, обл. Враца.

 

Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, съгласно правилата на европейското и националното законодателство. Извършено е почистване и многократна дезинфекция на мястото, където е установен трупът на свинята. Предстои осъществяване на епизоотично проучване и проследяване на движението на домашни свине, свързани с населеното място, 35 дни преди установяване на заболяването.

 

БАБХ напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.