1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. БАБХ потвърди огнище на АЧС в село Долни Цибър в oбласт Монтана

БАБХ потвърди огнище на АЧС в село Долни Цибър в oбласт Монтана

Това е първо огнище на вируса при домашни свине в Република България през 2023 година

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на aфриканска чума по свинете (АЧС) в село Долни Цибър в Област Монтана. Заболяването е потвърдено след лабораторен анализ в животновъден обекта тип „лично стопанство“, отглеждащ едно домашно прасе. 

Това е първо огнище на вируса при домашни свине в Република България през 2023 година. 

Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, съгласно правилата на европейското и националното законодателство. Предстои извършване на почистване и многократна дезинфекция на животновъдния обект, както и осъществяването на епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни свине 35 дни преди установяване на заболяването. 

Определени са 3-километрова предпазна зона, около огнището: община Вълчедръм, област Монтана - с. Долни Цибър и с. Горни Цибър. В 10-км наблюдавана зона влизат населените места, както следва:  от общ. Вълчедръм, обл. Монтана - с. Игнатово, с. Златия, с. Разград,  с. Ботево, с. Мокреш, а в общ. Лом - с. Станево и с. Ковачица.

БАБХ напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.