1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. България не изпълнява препоръките на Европейската комисия за включване на мерки за хуманно отношение към животните

България не изпълнява препоръките на Европейската комисия за включване на мерки за хуманно отношение към животните

Включването на мерки за кокошките носачки и прехода от клетъчни към алтернативни системи е необходимо да бъдат заложени в плана, за да бъде подготвен секторът за предстоящите законодателни изменения

Министерството на земеделието подаде до Европейската комисия актуализиран вариант на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 г. в началото на ноември, без да изпълни указанията на ЕК за включване на мерки за хуманно отношение към кокошки носачки, прасета, телета, свине майки.

Планът е основополагащ документ в политиките на страната ни в областта на земеделието. В него се съдържат приоритетните земеделски сектори за финансово подпомагане в новия програмен период. Той е подаван към Европейската комисия още през пролетта на 2022 г.  

В началото на лятото на 2022 г. бяха получени коментари от ЕК относно плана. В тях бяха отбелязани пропуски в политиката за хуманно отношение към животните – тя включва единствено преживните животни. В текста липсваха мерки за хуманно отношение към кокошки носачки, прасета, телета, свине майки. Тогава ЕК призова България да въведе конкретни мерки за хуманно отношение към животните, които трябва да включват и споменатите по-горе животни.

През октомври 2022 г. е съставена нова версия на плана, която е изпратена до ЕК в началото на ноември. Конкретна препоръка за насърчаване отглеждането на кокошки носачки в незатворени системи е включена в него, но текстът фигурира не в съответната точка за хуманното отношение към животните, а е упоменат бегло в точката за инвестиции в земеделски стопанства: 

"Приоритетни за подпомагане също така са проекти на земеделски стопани с включени инвестиции в прехода към алтернативните системи за отглеждане на кокошки носачки (например: волиера, свободно отглеждане)."

"При така съставен текст без конкретика и без изрично посочени мерки за хуманно отношение към кокошките носачки България на практика не изпълнява препоръките на Европейката комисия в тази посока.

Включването на мерки за кокошките носачки и прехода от клетъчни към алтернативни системи е необходимо да бъдат заложени в плана, за да бъде подготвен секторът за предстоящите законодателни изменения. Над 60 ферми в България отглеждат 3,6 милиона кокошки в клетки. Това са 1/3 от всички предприятия, заети в сектора на производството на яйца в страната – те отглеждат над 2/3 от всички индустриални кокошки в България.", споделя Елена Савова, координаторка на кампания „Разперени криле“ в организацията за защита на животните КАЖИ.  

На 30 юни 2021 г. Европейската комисия заяви намерението си да представи най-късно до 2023 г. законодателно предложение за забрана за използването на клетки. Очаква се то да влезе в сила от 2027 г. Отговорност на Министерството на земеделието е да заложи съответните мерки в Плана за плавен преход на сектора към предстоящото премахване на клетките. Този акт ще отрази нагласите на българските и европейските граждани за преход към по-етични и устойчиви селскостопански системи.

Въпроси и предложения във връзка с новата Обща селскостопанска политика 2021-2027 и Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България могат да бъдат изпращани на следния имейл адрес: cap@mzh.government.bg

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.