1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Българският ветеринарен съюз подкрепи забраната на фермите за ценни кожи

Българският ветеринарен съюз подкрепи забраната на фермите за ценни кожи

Организацията, обединяваща всички практикуващи ветеринарни лекари у нас, препоръчва да се въведе забрана за отглеждането на норки и други диви животни във ферми за ценни кожи

Законопроектът за забрана на фермите за ценни кожи беше внесен от депутати през септември миналата година. През 2018 г. забраната събра 51 234 подписа и беше внесена за разглеждане от Национална гражданска инициатива в Народното събрание.

Проектът за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност вх. № 954-01-70/13.09.2019 г. предлага от началото на 2021-ва година да се забрани  “отглеждането, развъждането и умъртвяването на животни с цел добив на ценни кожи”.

Докато се бави разглеждането му на първо четене в комисиите, на сайта на Народното събрание драстично се увеличиха становищата в подкрепа на законопроекта.

Сред тях са научните становища на най-компетентните научни институти по отношение на дивите животни, животинското поведение и биоразнообразието. 

Това са два института към Българската академия на науките (БАН) – Инсититутът по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) и Националният природонаучен музей, както и Биологическият факултет към Софийски университет.

Към тях се присъедини и становището на Българския ветеринарен съюз (БВС), в което се казва, че БВС и ветеринарните специалисти в Република България препоръчват да се въведе забрана за отглеждането на норки и други подобни диви животни във ферми за ценни кожи на територията на страната.

БВС се позовава на научни изследвания, които доказват, че отглеждането във ферми на норки и други диви животни причинява страдание на животните и създава сериозни рискове за благосъстоянието им, които няма как да бъдат преодолени.

Петя Алтимирска, председател на Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България, коментира:

Със становището си ветеринарните специалисти от Българския ветеринарен съюз се наредиха до най-компетентните научни експерти у нас в областта хуманното отношение към животните и биоразнообразието, които се обединяват около позицията, че фермите за ценни кожи са нехуманни, жестоки, вредни за околната среда и опасни за хората. Надяваме се депутатите в комисиите да обърнат достатъчно внимание на тези становища и да разгледат проекта за забрана възможно най-скоро.

От Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България инициираха в социалните мрежи подписване на Отворено писмо към Председателя на Народното събрание и председателите на ресорните комисии (с копие до министър-председателя Бойко Борисов), с което настояват да се ускори разглеждането на законопроекта както в комисиите, така и в пленарната зала.

Само за една седмица във Фейсбук отвореното писмо събра над 1400 подписа от граждани и организации. Това е доказателство, че обществото следи законодателния процес и ще продължава да настоява за забрана на фермите. Отлагането и забавянето на тази забрана само ще донесе ново страдание на милиони животни.“, посочва Петя Алтимирска.

Писмото ще бъде внесено в Народното събрание и Министерски съвет в понеделник.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.