1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Българското животновъдство и неполучените субсидии

Българското животновъдство и неполучените субсидии

Методи Лаков,животновъд

Глоби вместо подпомагане - казусът на Методи Лаков от Монтанско

Методи Лаков от Монтанския регион от 20 години се занимава с животновъдство. Отглежда овце, а от 5 години - и биволи. Преди 5 години проф. Цонка Пеева ми каза, че единствената субсидия, която мога да взимам за биволите е като се регистрирам по Мярка 10, разказа за АгроБГ фермерът.

„Регистрирах се по тази мярка с 5 животни, в момента те са 15, собствено възпроизводство. Кандидатствах по Мярка „Агроекология и климат“, това ми е 4 година по нея. Досега съм си получавал винаги субсидията. Тази сряда - 24.02 разбрах, че са ме глобили с цялата субсидия, понеже не съм регистрирал животновъдния си обект по Член 137.

Всъщност аз имам регистрация от БАБХ по този член, но не на стария обект, който не отговарял на изискванията, а на нов обект. Но животните са същите. Обадих се в ДФЗ – София, откъдето ми казаха, че понеже старият животновъден обект не е регистриран, няма да си получа субсидията. А може би ще бъда глобен и за 5-тата година, защото съм поел петгодишен ангажимент по мярката. Проблемът е на цяла България, а не само мой, защото стотици животновъди се сблъскват със същото. Според мен най-правилно беше министър Танева да излезе и да каже: Всички животновъди, които са подали коректни заявления, ще си получат субсидията, но към еди-коя си дата трябва да си подадат всички заявления за регистрация, а към еди-коя си дата обектите трябва да са регистрирани.“ Освен тези 15 биволи, Методи Лаков отглежда и 180 овце-майки. И тези пари са ни много важни, допълва стопанинът.

„Не са голяма сума, но без тях едвам свързваме двата края.“ Нещата в нашето животновъдство не се случват, допълни Методи Лаков, който, след 20 години фермерство, вече е на кръстопът дали да продължава да отглежда животни.

Очаквайте в сайта ни и позицията на ДФЗ.

Автор: Валери Станев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.