1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Балтийските страни започват преход към яйца от ферми без клетки

Балтийските страни започват преход към яйца от ферми без клетки

Понастоящем на разположение на потребителите са четири вида яйца

Най-големият латвийски производител на яйца обяви, че ще премине към производство с алтернативни системи, както и че ще въведе други промени, целящи да гарантират хуманното отношение към кокошките-носачки в неговите ферми.

Все повече пазари и търговци на дребно по света възнамеряват да премахнат яйцата от клетъчно отглеждане през следващите няколко години, а това латвийско дружество е първото в балтийските страни, което публично се ангажира да започне преход към алтернативни системи. По този начин то дава нова насока за целия регион и допринася за повишаване на общите стандарти в производството на яйца в Европейския съюз.

Водещият производител на яйца и яйчни продукти в Прибалтика, понастоящем разполага с най-големия брой кокошки-носачки и ярки в региона — 3,3 милиона — и вече има водеща роля в развитието на местната птицевъдна промишленост и производството на яйца от алтернативни системи за отглеждане. Решението за прехода е стратегическо и е основано на дългосрочната стратегия за развитие на компанията, която следва световните тенденции и има за цел да ускори премахването на клетъчните системи в местната индустрия.

За да приложи новия подход, компанията планира да инвестира над 30 млн. евро в развитието на процеса на производство на яйца, както и в реконструкцията на съществуващите и изграждането на нови халета до 2026 г. Освен това дружеството предприема няколко други съзнателни стъпки към своя дългосрочен план за действие за устойчивост, като се фокусира върху концепцията за кръгова икономика и я внедрява в процесите на компанията. Това включва използването на опаковки, произведени по устойчив начин, максимално използване на всички продукти, както и производство на биогаз от птичи тор като основен източник на енергия.

Понастоящем на разположение на потребителите са четири вида яйца, белязани с кодове, започващи с цифри от 0 до 3, които обозначават четири метода на отглеждане на кокошките-носачки: 0 – биологично, 1 – свободно, 2 – подово и 3 – клетъчно. Като се има предвид, че яйцата от клетъчно отглеждане са най-достъпният вариант, повечето потребители в Прибалтика са склонни да вземат решение въз основа на цената на яйцата. 80% от покупките в Латвия все още са на продукти от клетъчно отглеждане. Въпреки това, както посочва Владимир Мхитарян, председател на изпълнителния съвет на производителя, търсенето на яйца от ферми без клетки нараства с всяка изминала година.

С настоящия си план за действие компанията има за цел да увеличи още повече нарастващото търсене през следващите години, а търговците на дребно и потребителите в съседните държави Естония и Литва също проявяват засилен интерес към яйцата от алтернативни системи. "Общата цел и ангажимент за прекратяване на производството на яйца от ферми с клетки в балтийските страни е още едно доказателство, че нашето бъдеще е без клетки.", добавя Владимир Мхитарян.

Междувременно в края на юни Европейската комисия заяви, че до 2023 г. ще представи законодателство за постепенно премахване на клетките в животновъдството и окончателна забрана за отглеждането на животни при такива условия до 2027 г. Решението е в подкрепа на европейска гражданска инициатива, подкрепена от близо милион и половина граждани на ЕС.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.