1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Благовеста Василиева: Разрешителните за паша в националните паркове да бъдат правно основание за биоживотновъдите

Благовеста Василиева: Разрешителните за паша в националните паркове да бъдат правно основание за биоживотновъдите

Ако нямат земя, биоживотновъдите няма как да получават субсидии

Средствата за биопроизводство в новия програмен период ще бъдат достатъчни, но за да постигнем целите за увеличаване на биопроизводството, са необходими някои промени, заяви Благовеста Василиева, биоживотновъд и член на УС на Българска асоциация „Биопродукти“.

По думите й, ставката е много добра /планираната единична сума за подпомагане е в размер на 357,85 евро на ха/, но трябва да има достатъчно пасища, които да могат се сертифицират като био. „Биоживотновъдството от Втори стълб го преместиха в Първи стълб, което е много добре. Ангажиментите са година за година, въпреки това, само две години можеш да бъдеш в преход, но в Първи стълб си обвързан с хектар земя и тогава трябва да имаш за една ЖЕ /животинска единица/ 10 декара, което е проблем за повечето животновъди. Веднага давам пример. Хората, които са биоживотновъди и могат да се сертифицират още от тази година, голяма част от тях няма да могат да го направят, защото примерно тези, които са в Западни Родопи, нямат земя. Те живеят в планински условия и единствено качват животните във високопланинските пасища, но тях не могат да ги заявяват като правно основание. И така губят средства. Ако пасищата, които се чертаят в Рила, не се признават като правно основание за биоживотновъдството, ние ще лишим и тези хора от подпомагане. Затова в националните паркове трябва да разрешат - за целите на биологичното животновъдство - разрешителните за паша да могат да бъдат правно основание. Тогава животновъдите там ще могат да станат биологични. Иначе няма как да стане...“

Според Благовеста Василиева, ако този проблем не бъде решен, няма да можем да изпълним зелените цели на Европа в частта разширяване на биопроизводството. А ако не ги изпълним, ще търпим санкции.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.