1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Близо 1 млрд. лв. за фермерите до края на годината

Близо 1 млрд. лв. за фермерите до края на годината

На 1 декември ще започне изплащането на всички схеми по обвързаната подкрепа за животни на 100%

При откриването на 15-тото Национално изложение по животновъдство в Сливен Десислава Танева каза, че от 18 октомври до края на годината близо 1 млрд. лв. ще получат българските земеделски производители и животновъди. Изплащането започва на 18 октомври с националната преходна помощ - 55% от ставката на говеда, на овце и кози без селекционен контрол.  Продължава с изплащането на държавната помощ за пчелите за зимните пръскания.

На 1 декември ще започне изплащането на всички схеми по обвързаната подкрепа за животни на 100%, като намеренията са това да приключи до 9 декември.

След това ще стартира най-голямото плащане за всички земеделски стопани – по Схемата за единно плащане на площ, каза Десислава Танева. Тя увери, че работата по картата за допустимия слой върви по график и именно това ще направи възможни плащанията. 

Танева подчерта, че е планирано за първи път до 20 декември да се изплатят средствата по мярка 13.1 "Компенсационни плащания в планински райони" – НР 1 и НР 2.  За откриването на традиционния форум край село Мечкарево пристигна и премиерът Бойко Борисов, който разгледа изложението. Премиерът Бойко Борисов каза, че има разговор между финансовия министър Владислав Горанов и Десислава Танева с уговорка преди Нова година, около Коледа, да бъдат  направени всички плащания и хората да са доволни, обобщи премиерът Бойко Борисов.

В животновъдния форум в Сливен тази година участваха над 600 животни - овце, кози, говеда, биволи и коне. Организатор е Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството с подкрепата на Министерството на земеделието, храните и горите. Атмосфера от изложението и имената на победителите следете в програмата на Агро ТВ и нашите информационни канали.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.