1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Британските фермери срещу безмитния внос на месо

Британските фермери срещу безмитния внос на месо

Земеделският министър Джордж Юстис предупреди, че трябва да се търси баланс

Плановете на британското правителство да допусне безмитен внос на агнешко и говеждо месо от Австралия и Нова Зеландия срещат остра критика от страна на фермерите в Обединеното кралство. Те призоваха министерството на външната търговия да се съобрази с местните стопани.
 
От Националния фермерски съюз се опасяват, че безмитният внос на месо може да даде тласък на стремежите за независимост на Шотландия и Уелс, двете части от Обединеното кралство с най-силно развито овцевъдство. Според шотландското правителство идеята на Лондон представлява сериозна заплаха за британското селско стопанство.
 
Медии в Лондон съобщават, че сред членовете на кабинета на Борис Джонсън се е разразил остър спор по въпроса. Земеделският министър Джордж Юстис предупреди, че трябва да се търси баланс между комерсиалните интереси и желанието за свободна търговия. Преговори за такива споразумения с Австралия и Нова Зеландия се водят от известно време. В случай, че договорите бъдат сключени, те ще са първите, изработени изцяло самостоятелно от Великобритания, а не от Европейския съюз. Желанието на правителството е разговорите да приключат до средата на юни, за когато е насрочена срещата на Г-7 в Корнуол. На нея като гост ще присъства и австралийският премиер Скот Морисън.
 
От споразумението с Петия континент Лондон се надява да получи през следващите 15 години по 0,02 процента увеличение на брутния вътрешен продукт. За фермерите в страната този договор представлява голяма опасност. "Има съвсем реален риск, нашето селско стопанство да понесе непоправими щети", казва по този повод президентката на Фермерския съюз Минет Батърс.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.