1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Британските крави не дават достатъчно масленост

Британските крави не дават достатъчно масленост

Заради ниската масленост на млякото британските кравеферми търпят загуби в размер на милиони лири, показват изчисленията на организацията за маркетинг на селскостопански продукти в страната. През сезон 2020/21 над 40% от млякото за пиене и 55 на сто от млякото за преработка не са изпълнили изискванията за масленост.
 
В резултат приходите на фермерите са намалели с 38 милиона лири, което се равнява на приблизително 44,4 милиона евро, сочат данните. Мандрите в страната изискват млякото да има минимум 4% масленост, а това за пиене – минимум 4,2 на сто. Нормите за протеин са съответно 3,3 и 3,4 %. При надвишаване на тези количества при млякото за пиене стопаните не получават повече пари, но имат по-големи разходи, оплакват се от организацията.
 
Когато млякото е предвидено за преработка и е със съдържание на белтъчини, по-високо от 3,4 на сто, мандрите плащат малка добавка. Но тъй като 64% от доставките не достигат тази стойност, много малко ферми са се възползвали от бонусите. 
Затова организацията препоръчва на стопанствата да си направят сметката, дали увеличаването на съдържанието на мазнини и белтъчини има смисъл, тъй като обикновено то води до по-високи разходи.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.