1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Броят на говедата в ЕС ще продължава да намалява

Броят на говедата в ЕС ще продължава да намалява

Непрекъснатият поток от нови изисквания създава несигурност сред земеделските стопани

Поголовието от едър рогат добитък в Европейския съюз се свива от 2017 година насам и ще продължи и през 2024, твърди най-новият доклад на американското земеделско министерство. Тенденцията се запазва, въпреки че говеждото месо и млякото се търгуват на високи цени.
 
Намаляването на поголовието се дължи основно на по-слабите печалби, генерирани от млекопроизводителите и животновъдите, които имат по-високи разходи за фуражи, енергоносители и заплати. Друго предизвикателство за бранша се оказват новите правила, въведени от Европейската комисия и изискващи допълнителни инвестиции и промени в управленските практики на фермите. Непрекъснатият поток от нови изисквания създава несигурност сред земеделските стопани и ограничава възможностите им за инвестиции, изтъкват експертите от Вашингтон. 
 
Те посочват примера с износа на едър рогат добитък от ЕС за Турция, който се възстанови през 2022 година, но влизането в сила на новите правила за хуманно отношение към животните при транспортирането им се очаква да ограничи бъдещия износ на жив добитък.
Централна Европа се очертава като изключение, тъй като съчетанието от конкретно и структурно подпомагане, увеличаващото се трупно тегло и понижаващите се цени на фуражите се прогнозира да подкрепят лек ръст в отглежданите телета, а това може да доведе до стабилизиране и дори слабо нарастване на поголовието като цяло. В западните държави членки обаче поголовието се очаква да продължи да намалява заради недостатъчното подпомагане за сектора

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.