1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Четвърта година продължава кампанията за борба с африканската чума по свинете

Четвърта година продължава кампанията за борба с африканската чума по свинете

Настоящият сезон е рисков за разпространение на АЧС и у нас

Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) за четвърта поредна година провежда мащабна кампания „Да спрем африканската чума по свинете“, като Министерство на земеделието и храните отново се включва в нея. Целта е да се повиши осведомеността на фермерите, ветеринарните лекари и ловците за борбата със заболяването и да съкрати времето за съобщаване при евентуално съмнение за неговата поява. Инициативата е част от продължаващите усилия на ЕК и други международни органи за спиране на разпространението и изкореняване на АЧС в Европа.

Заразата все още се среща в много страни от ЕС - България, Гърция, Чехия, Естония, Германия, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, както и в съседните Молдова, Украйна, Сърбия и Северна Македония, като засяга дивите и домашните свине.

Настоящият сезон е рисков за разпространение на АЧС и у нас, тъй като и през тази година действащи огнища са обявени в съседните ни държави - Румъния, Сърбия, Гърция и Република Северна Македония.

Високият риск изисква поддържане на високо ниво на превенция, стриктно спазване на изискванията и мерките  за биосигурност, както  и подновяване на тематичните информационни кампании.

Информационни материали са достъпни на интернет-сайта на кампанията: https://multimedia.efsa.europa.eu/asf/#/bg/.

Информация за болестта на български език са публикувани на интернет-страниците на Министерството на земеделието и храните, достъпна на: https://multimedia.efsa.europa.eu/asf/#/bg/, както и на сайтовете на Българската агенция по безопасност на храните и Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.