1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Дания намалява емисиите чрез фуражна добавка

Дания намалява емисиите чрез фуражна добавка

Повече от половината земя в Дания е обработваема, като около една трета от въглеродните емисии в страната са резултат от селското стопанство

Датските животновъди ще получават държавна помощ, с която да намалят разходите за специална фуражна добавка. От нея се очаква да намали емисиите на метан от едрия рогат добитък с до 30%, като част от усилията за постигане на амбициозни климатични цели. 
 
Скандинавската страна е голям износител на млечни продукти и може да стане първата държава в света, която ще определи цената на селскостопанските емисии, включително на метан. Решението има широка политическа подкрепа. Метанът, по-мощен парников газ от въглеродния диоксид, е естествен страничен продукт от храносмилането при крави и други преживни животни, който се отделя в атмосферата. Правителството в Копенхаген си е поставило за цел до 2030 година да намали тези емисии със 70 на сто спрямо нивата от 1990.
Повече от половината земя в Дания е обработваема, като около една трета от въглеродните емисии в страната са резултат от селското стопанство, според датския мозъчен тръст за климата "Консито". Засега селското стопанство все още не е обхванато от никакви климатични разпоредби, но секторът изрази опасения, че евентуален въглероден данък ще принуди фермерите да намалят производството си.
Вместо това, фермерите и млечната промишленост се застъпват за използването на добавки, които спират процеса на ферментация в стомаха на кравите, предотвратявайки производството на метан. Правителството задели 518 милиона датски крони (74 милиона долара) за финансиране на фуражната добавка, която се очаква да намали емисиите на метан от приблизително 550 хил. млечни крави в страната с 30% към 2030 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.