1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. До 18 месеца САЩ ще имат действаща ваксина против птичи грип

До 18 месеца САЩ ще имат действаща ваксина против птичи грип

Планът на министерството предвижда имунизацията на птиците да бъде обсъдена с чуждестранните търговски партньори на Съединените щати

До около година и половина Съединените щати ще разполагат с действаща ваксина срещу птичи грип. Съобщението на земеделското министерство във Вашингтон идва на фона на повече от 81 милиона домашни и диви птици, умрели от вируса или принудително умъртвени през последните две години.
 
В момента ведомството разработва различни варианти за разпространение на ваксината, посочи министърът на селското стопанство Том Вилсак по време на изслушване в Конгреса, като тя е насочена срещу актуалния щам на вируса. Само за първите месец и половина на 2024 година заболяването беше регистрирано в 8 големи птицекомбината, както и в 14 малки стопанства и взе живота на 530 000 животни.
Планът на министерството предвижда имунизацията на птиците да бъде обсъдена с чуждестранните търговски партньори на Съединените щати, тъй като има вероятност тези държави да ограничат вноса на пилешко от ваксинирани животни.
През май миналата година Световната организация за здравето на животните препоръча на всички страни да обмислят ваксинацията на отглежданите птици, за да се предотврати вирусът да се превърне в пандемия, подобна на тази от Ковид-19.
Когато в края на 2023 Франция започна да ваксинира патиците в своите стопанства, Вашингтон обяви, че ще въведе ограничения за вноса на френско птиче месо. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.