1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. ЕК не отпуска помощи за свиневъдния сектор

ЕК не отпуска помощи за свиневъдния сектор

Искането за европейска подкрепа дойде първоначално от Литва, а по-късно към него се присъединиха още 13 държави

Европейската комисия няма да отпусне помощи за свиневъдния сектор. Това стана ясно по време на Аграрния съвет в Брюксел.
 
Комисията е на мнение, че е задача на националните правителства да помогнат на своите стопани. Това означава, че тази година няма да има доплащане за частното складиране, обясни екокомисарят Виргиниюс Синкявичюс. На срещата на земеделските министри той заместваше своя колега Януш Войчеховски, който е под домашна карантина, след като показа положителен тест за Ковид-19.
 
Искането за европейска подкрепа дойде първоначално от Литва, а по-късно към него се присъединиха още 13 държави, сред които Белгия, Австрия и Франция. Литовският министър посочи, че в момента цените на свинското в Европа са на най-ниското си ниво от 10 години насам, което не дава възможност на фермерите да покрият разходите си. За разлика от октомврийската среща, този път Германия не застана на страната на Литва, нито пък Испания и Нидерландия, които също са големи производители на свинско.
 
Според Виргиниюс Синкявичюс ситуацията на пазара е напрегната, но тя се променя много бързо и затова няма смисъл Брюксел да отпуска финансова подкрепа. Частното складиране само би отложило решаването на проблема. Сегашната ситуация не може да се сравнява с труса, настъпил за млекопроизводителите през 2014 година, когато Русия внезапно спря вноса на млечни продукти, изтъкна Синкявичюс. Той призова националните правителства да използват пари от програмата за селските региони, за да помогнат на свиневъдите. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.