1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. ЕК подкрепя свиневъдния сектор за по-устойчиво производство

ЕК подкрепя свиневъдния сектор за по-устойчиво производство

В Европейската група за размисъл относно свинското месо участват заинтересовани страни и национални експерти от всички държави от ЕС

Преминаването към по-устойчиви, екологични и благоприятни за животните системи за производство на свине трябва да бъде приоритет за сектора. Към това призова комисар Януш Войчеховски по време на Аграрния съвет в Брюксел.
 
Към март 2022-а в продължение на няколко месеца секторът на свинското месо беше изправен пред затруднения поради комбинацията от редица отрицателни фактори - санитарни ограничения в контекста на пандемията, забавяне на износа за Китай, по-нататъшно разпространение на африканската чума по свинете и увеличаване на разходите за суровини. 
 
В Европейската група за размисъл относно свинското месо участват заинтересовани страни и национални експерти от всички държави от ЕС. Имаше седем заседания, последвани от окончателен доклад. В него са посочени 26 препоръки, обхващащи социално-икономическите, екологичните и климатичните предизвикателства, както и хуманното отношение към животните, научните изследвания и иновациите. Януш Войчеховски припомни, че 7 милиарда евро ще бъдат предназначени за подобряване на хуманното отношение към животните и здравето на животните в стратегическите планове по ОСП. С допълнителни 36 милиона евро ще се стимулира търсенето на биологични продукти и ще се насърчат устойчиви селскостопански практики, които са от полза за климата, околната среда и хуманното отношение към животните, както и за потреблението на устойчиво произведени селскостопански и хранителни продукти.
Комисията насърчава държавите членки да следват препоръките на групата относно стратегиите и инструментите за управление на риска в селското стопанство. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.