1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Експерти препоръчват ръж за свинете

Експерти препоръчват ръж за свинете

В храненето на хората ръжта отдавна е призната като много полезна и мнозина я предпочитат пред пшеницата. Експерти смятат, че тази зърнена култура е и много подходяща за фураж, особено в свиневъдството.
Изследване, проведено в университета на Хановер, показва, че свинете много добре приемат ръжта като съставка на фуражните смески и я оползотворяват изключително ефективно, т.е. превръщат я бързо в мускулна маса. Освен това в ръжените зърна има голямо количество баластни вещества и уникални характеристики на химическия състав. Вложени във фуража, тези зърна имат благоприятно въздействие върху чревната флора на животните, като предотвратяват например инвазия от салмонелоза. Смята се също така, че ръжта има положителен ефект върху поведението на свинете.
 
За целта на изследването учените са започнали да хранят едномесечни прасенца с различни дажби ръж. В началото на 4-седмичния експеримент животните са тежали около 16 килограма. Проучено е как се отразява ръжта върху общия прием на храна и други параметри. Изследователите установили, че дори при 69% ръж във фуража няма отрицателен ефект, а младите свине бързо са свикнали с дажбите. 
 
На втория етап от проучването е изследвано и въздействието върху поведението на животните. При теста са използвани 288 мъжки свине, половината от които през цялото време са получавали фураж с голяма доза пшеница, а другата група е хранена преобладаващо с ръж. Първоначалните резултати показват, че хранените с ръж животни са много по-спокойни и много бързо трупат телесна маса.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.