1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фуражите са най-големият разход за фермерите

Фуражите са най-големият разход за фермерите

Повече от една трета от вложените от стопаните средства са за фуражите в животновъдството

През 2020 година фермерите в Европейския съюз са похарчили близо 235 милиарда евро за производствени разходи. Това се казва в доклад на Евростат за стойността на селскостопанското производство през изтеклата година.
 
Повече от една трета от вложените от стопаните средства, 38%, са за фуражите в животновъдството. В този сектор фермерите са похарчили и 3 на сто от общата сума за услугите на ветеринарни лекари. В растениевъдството специфичните разходи са в размер на повече от 16 процента, разпределени между семена, препарати за растителна защита, торове и подобрители. Останалите средства са за горива, енергия, вода, работни заплати и т.н.
 
53% от стойността на общата продукция на селскостопанската индустрия на Европейския съюз през 2020 година идват от зеленчуците, други градински растения и зърнените култури, пише още в доклада на Евростат. Според данните общата стойност на аграрния сектор възлиза на 411 милиарда евро, което е с 1,5% по-малко в сравнение с предходната година. На второ място по стойност се нареждат животинските продукти с 38 на сто или 158 милиарда, като по-голямата част е генерирана от млякото и свинското месо.
 
Четири държави – Франция, Германия, Италия и Испания – са генерирали близо 59 % от общата стойност. Най-голям дял има Франция със 75 милиарда евро, следвана от Германия с близо 57, Италия с 56 и Испания с 52 милиарда.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.