1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. ЕП разреши животински протеини във фуражите

ЕП разреши животински протеини във фуражите

Решението беше взето от Аграрната комисия в парламента

Европейският парламент одобри предложението на Комисията за повторно разрешение за животински белтъчини във фуражите. Също така и използването на протеин от насекоми при храненето на свине и птици.
 
Решението беше взето от Аграрната комисия в парламента, която гласува с голямо мнозинство и ще внесе предложението в пленарната зала за окончателно приемане. "Това е важна крачка при храненето на селскостопанските животни. Използването на преработени животински белтъчини, добити от свине, във фуражите за птицевъдството, както и птичи протеини като храна за свинете, е разумна мярка за повишаване на производителността в сектора на храните", се казва в решението на Аграрната комисия. Тя препоръчва на Европейската комисия да адаптира законовата рамка към най-новите постижения на науката.
 
Забраната за употребата на животински протеини във фуражите беше издадена преди 20 години заради кризата с болестта "луда крава". Сега проблемите са премахнати, което ще намали зависимостта на животновъдния сектор от вносни източници на растителни белтъчини, посочват народните представители. В същата посока е и одобрението за протеините от насекоми, които могат да се превърнат във важен източник на енергия. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.