1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Фермер: При тези цени на млечните продукти в магазините, изкупната цена на кравето мляко трябва да е 3 лева

Фермер: При тези цени на млечните продукти в магазините, изкупната цена на кравето мляко трябва да е 3 лева

При тази изкупна цена на млякото сиренето в магазина трябва да е 10-12 лева

Българското животновъдство продължава да оцелява в тежките условия на инфлация, внос на сурово мляко от европейски държави, ниски изкупни цени на суровината и свит пазар на млечните изделия. Фермерите трудно успяват развиват стопанствата с огромните разходи, като често инвестират средства от съпътстващи дейности и бизнес.

Кравефермата във великотърновското село Плаково е с 20-годишна история. 950 са животните, а стадото от млечни крави наброява 400 със среден млеконадой от 25 литра дневно. От декември до момента изкупните цени на млякото падат. Причините са комплексни.

Собственикът на фермата Георги Тончев сподели: „В момента цените варират от 90 ст. до лев. Нито кравите са повече, нито млякото е повече…пазарът е много слаб! Проблемът в момента е, че има внос на ниски цени от Унгария, Полша, чувам, че и от Украйна има такъв. По принцип България е с ниски субсидии, което е проблем!“

Животновъдното стопанство има земя, на която отглежда люцерна и царевица, и осигурява част от фуража. Другата част се закупува. Цените на компонентите за смеските за хранене на животните растат постоянно. „Кюспето е на нова цена - 650 лева, царевицата и тя постоянно е на нова цена... Фуражът е страшно скъп в момента, той е най-големият разход“, сподели управителят на фермата Станимир Котларов.

Скокът в цените на ветеринарните препарати също повишава разходите на фермерите по животните. „Ваксините, витамините, които получават в храната, хормоните, които се употребяват, за да бъдат заплодени навреме…скочиха многократно“, каза д-р Мария Кънчева, която е ветеринарен лекар.

Ниските изкупни цени на суровината и недостигът на работна ръка пък са неблагоприятни тенденции от години. Нито има качествени хора, нито пък желаещи да работят.

Според Георги Тончев, в бранша продължават да не чувстват подкрепа на държавата. Той посочи множество фалити на животновъди и намаляване на поголовието. За да се коригира това, е необходима по-активна и последователна политика на държавата.

Производителите не крият възмущението си защо при тези ниски изкупни цени на млякото, цените на млечните продукти са многократно завишени. „При тези цени на млечните продукти в магазините, кравето мляко трябва да е три лева изкупната цена. Или пък при тази изкупна цена на млякото 10-12 лева трябва да е сиренето“, посочи фермерът.

 

Животновъдите се надяват държавата да се намеси и да регулира вноса в пазара на мляко, а спекулата в магазинната мрежа да бъде ограничена от контролните институции.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.