1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. ФЕРМЕРИ МЕРЯТ СИЛИ В СЕДЕМ СЪСТЕЗАНИЯ НА ЮБИЛЕЙНИЯ СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ

ФЕРМЕРИ МЕРЯТ СИЛИ В СЕДЕМ СЪСТЕЗАНИЯ НА ЮБИЛЕЙНИЯ СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ

Победителите, освен овациите на публиката ще получат специални плакети и различни парични награди

В седем различни състезания ще мерят сили фермери от цялата страна на десетото юбилейно издание на Събора на овцевъдите от 6 до 8 май т. г. край Петропавловския манастир. Победителите, освен овациите на публиката ще получат специални плакети и различни парични награди.

Първата надпревара ще е майсторското обезкостяване на агнета с Ути Бъчваров. Състезанието ще е на 6 май от 13:00 до 14:00 ч. и в него може да се включи всеки желаещ, който може умело да разфасова месо. Единственото условие е всеки участник да ползва свой нож.

Ути

Същия ден от 15:00 до 16:00 ч. за първи път на събора ще се проведе конкурс за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче/козе мляко.  Фермерските продукти ще бъдат оценявани по плътност, структура, цвят, масленост и вкус, както от експерти, така и от жури от публиката.

Сирене

Заради големия интерес и тази година състезанието по ръчна стрижба с овчарска ножица ще е в два дни. То ще се проведе на 6 и 7 май от 14:30 до 15:30 ч., като се изисква участниците да ползват своя овчарска ножица.

За събота, 7 май,  са насрочени двете надпревари по доене. В 11:00 ч. ще започне състезанието по машинен млеконадой от кози, а от 15:30 до 17:00 ч. ще е най-масовото състезание – ръчно доене на овце. Завидни умения в ръчното доене миналата година показаха 26 участника – мъже и жени, както и пет деца, най-малкото от които на 5 години.

Доене

В събота и неделя ще са и зрелищните състезания по теглене на товари от най-големите коне-тежковози в България. Те ще се проведат в различни категории на специално оформен терен  на 7 май  от 10:00 до 18:00 ч. и на 8 май от 10:00 до 16:00ч. Посетителите ще се радват на различни конни демонстрации и атракции.

Тежковози

В последния ден на събора, 8 май, от 11:00 ч. ще е безспорно най-атрактивното състезание за най-тежък коч. Победителят ще бъде определен безпристрастно от кантара, а фермерът, собственик на животното победител, ще получи парична премия от 1000 лева. Категоричният първенец миналата година бе 170-килограмовият Мани, кръстоска от породите Беграмска и Аваси.

Във фермерските надпревари може да участва всеки желаещ, като записванията за участие са на място, преди старта на всяко състезание.

Съборът на овцевъдите, по традиция, ще съчетае най-традиционния български поминък – овцевъдството с народната битова култура и фолклор. Десетото  юбилейно издание от 6 до 8 май 2022 г. ще предложи запомнящи се преживявания за професионалистите в бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на старовремските кулинарни традиции и на здравословните фермерски храни. 

Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.