1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Фермерство и млекопреработка в района на Земенския манастир

Фермерство и млекопреработка в района на Земенския манастир

Васил Николов избрал породата Монбелиард, отглежда и овце, и кози

Васил Николов е потомствен фермер. Наследил от баща си две крави и две телета и с тях стартирал днешната ферма, намираща се до Земенския манастир. Закупил животни от селекционния център в Ловеч – 6 броя Монбелиард, като развъдната асоциация му доставя семенна течност от елитни френски бици. Така в момента в стопанството се отглеждат 60 елитни животни от тази млечна порода. Това са здрави и непретенциозни животни, лесно се заплождат, споделя фермерът, който има и преработвателно предприятие.

vasil-zemen

Преди време имал посещение от двама професори от Американски селскостопански институт, които били удивени от екологично чистия район и от произвежданите млечни продукти. Фермата често е посещавана от ученици, за да проследят пътя на млякото.

Част от производството е сертифицирано като био. Млякото на Монбелиард е много подходящо за производство на кашкавал, сирената са с хубав аромат и голяма плътност.

Васил Николов отглежда и около 300 овце - синтетична млечна популация, работи с кочове Лакон с цел подобряване качеството на млякото.

Разнообразието от животни се допълва с около 200 броя Англонубийски кози, за чието заплождане внасят елитни пръчове от Германия и Чехия.

vasil-nikolov-kozi

Кравефермата, овцефермата и мандрата са изградени със средства по САПАРД, сподели фермерът и изрази задоволството си, че към днешна дата синът му е поел част от бизнеса.

В предприятието се произвеждат традиционни млечни продукти, също и моцарела и скаморца, както и кефир, който се прави по оригинална руска рецепта.

Гледайте гостуването при Васил Николов в предаването Те победиха.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.