1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Филипините спират вноса на пилешко месо от Франция и Белгия

Филипините спират вноса на пилешко месо от Франция и Белгия

В същото време Германия съобщи за ново огнище на заболяването

След като в Белгия и Франция бяха открити нови огнища на птичи грип, Филипините забраниха вноса на пилешко месо и яйца от двете държави. В забраната са включени и продукти от диви птици.
 В изявление на земеделското министерство в Манила се казва, че ограничението се налага с цел опазване на местните популации в птицефермите, както и за защита на работниците в преработвателните предприятия и на потребителите, тъй като вирусът H5N1 може да зарази и хора. 
Случаите във Франция и Белгия бяха открити през ноември и декември, а впоследствие властите в двете страни уведомиха Световната организация за здравето на животните за огнищата.
Филипинската забрана се отнася не само за месо и яйца за консумация, но и за вноса на току що излюпени пиленца, яйца за мътене и семенна течност. През миналата година страната е внесла близо 427 000 тона птиче месо, което е с 4 на сто повече, отколкото през 2022-а. Белгийският дял в този импорт е 0,6%, а на Франция се падат 0,01%.
В същото време Германия съобщи за ново огнище на заболяването. Засегнато е стопанство в Бавария, в което бяха умъртвени всички 20 000 кокошки. Предприети са необходимите мерки за ограничаване на щетите, фермата е затворена, а около нея е очертана зона за сигурност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.