1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Франция започва масова имунизация на патици

Франция започва масова имунизация на патици

Ваксинацията ще бъде задължителна за всички ферми за патици, като всяка птица трябва да получи по две дози

От 1 октомври във Франция ще започне кампания за имунизирането срещу птичи грип на всички комерсиално отглеждани патици. Това стана възможно, след като всички полеви изпитания на ваксини приключиха успешно.
 
В резултат на експериментите френското земеделско министерство разработи специална стратегия и закупи 80 милиона дози ваксина от германски производител. Ваксинацията ще бъде задължителна за всички ферми за патици, като всяка птица трябва да получи по две дози.
Финансирането и разноските по контрола се поемат на 85 процента от правителство, а останалата част ще плащат стопаните. Стратегията включва и други превантивни мерки, с които да се ограничи до възможно най-голяма степен разпространението на вируса, в това число намаляването на популациите от патици в някои региони.
 
Провеждането на кампанията, обявена още в края на миналата година, известно време беше под въпрос, след като френска фармацевтична компания оспори в съда решението на властите да закупят германска ваксина. Фирмата, която също е разработила вещество, настояваше поръчката да се разпредели на поне двама производители, за да се намали риска.
 
Преди ден обаче френската компания оттегли иска си с аргумента, че иска да защити интересите на стопаните и на птицевъдния сектор в страната. Тя ще продължи да произвежда собствената ваксина и вече разполага с 10 милиона дози. От земеделското министерство има индикации, че предстои нова обществена поръчка за голямо количество ваксини. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.