1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Гости от Венецуела и Италия на Българската национална асоциация за развитие на биволовъдството и на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството

Гости от Венецуела и Италия на Българската национална асоциация за развитие на биволовъдството и на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството

Представена бе Развъдната програма и дейността на Българската национална асоциация за развитието на биволовъдството

От 20 до 22 октомври на посещение в България бяха проф.Хуан Карлос, от Университета по ветеринарни науки, Маракайбо, Венецуела, Председателя на Венецуелската асоциация по биволовъдство - Никола Фабозо и Джовани Беноти,  от  центъра за изкуствено осеменяване, гр. Кремона, Италия.

Целта на посещението беше запознаване с Развъдната програма на Асоциацията, посещение на Станцията за изкуствено осеменяване гр. Сливен, посещение на биволовъдни ферми в България и най-важната им мисия-закупуване на генетичен материал от породата Българска Мурра, известна на пет континента, където се развъждат биволи и която порода е послужила за подобряването  и създаването на биволовъдствота в Ю. Америка, Филипините, Тайланд, Виетнам, Египет  и др. страни.

При посещение на Станцията за изкуствено осеменяване - Сливен, където беше основната среща, гостите бяха посрещнати от изп.директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция  в животновъдството-зооинж. Георги Йорданов,  заедно със главния директор на УГРРП – зооинж. Янка Стефанова.

Представяна беше дейността на ИАСРЖ, структурата и основната дейност-поддържане на генетичното разнообразие на домашните видове в България и повишаване на генетическия прогрес при отделните породи.

Исторически преглед и актуално състояние на  Станцията за изкуствено осеменяване бяха  направени  от зооинж. Виолета Георгиева. Подчертано бе, че  тази станция е била с най-голям брой говежди разплодници. В момента се поддържат говежди бици от породите абердин ангус, Шароле, Херефорд, Черношарено говедо, Сиво искърско и биволски разплодници, разбира се.

Представен бе Каталога на биволските бици от  резерва и ген-банката от зооинж. Георги Нончев.

Представена бе Развъдната програма и дейността на Българската национална асоциация за развитието на биволовъдството /БНАРБ/ от проф.дсн Цонка Пеева.

Акцентира се върху основните стъпки при разработването й, принципите които трябва да бъдат спазвани, икономическите показатели и възвращаемостта на инвестициите, при разработване на селекционните индекси, прилагани при съвременната селекция в биволовъдството.

След представяне на  българското биволовъдство, гостите накратко запознаха домакините с биволовъдството във Венецуела. проф.Хуан Карлос, който в момента специализира в Института по генетика-Германия върху генома но биволите, ембрио-трансплантацията и клониране на телета и малачета, в представянето си  изрази желание за съвместна работа по клониране на малачета от соматични клетки, което да се извърши в Германия и България от смесени колективи в които да участват учени от различни институти, които имат интерес към тези био технологии.

Всички се обединихме около мнението, че при съвременно развитие на биволовъдството, единствено биотехнологиите и изучаване генома на бивола, биха изиграли положителна роля  за бъдещото развитие на този отрасъл,чийто продукти имат свободна ниша не само  на Европейския, но и на други пазари.

След приятелския разговор, многото въпроси, задавани и от двете страни, гостите присъстваха на  дефилирането  на биволските биците, които в момента са в СИО.

Посетена беше и най-голямата и най-модерна ферма, изградена по  италианска  технология „Мурра 2002“, с. Лозенец, обл. Ямбол с общ капацитет 700 бивола, от които 400 дойни биволици, доене в доилна зала и най-висока лактационна млечност - 2160 кг. Фермата е собственост на Стоян Желязков и Йордан Койчев, които непрекъснато инвестират в модернизацията на производствения процес  и  изкуственото осеменяване, което е в основата на селекцията не само при биволите, но и при всички останали домашни животни.

Проявено беше желание за закупуване на малакини и бичета от фермата. Да се надяваме, че това ще се осъществи, колкото трудно и бавно да стане.

Последният ден от посещението беше посветен на Земеделски институт-Шумен с посещение на биволофермата и различните възрастови категории-дойни биволици, малакини, подрастващи и бозайни малачета.

Проявен интерес имаше в областта на развъждането, продуктивните показатели, храненето, както и върху възможността за съвместната работа между научните колективи на България, Германия,Индия, Венецуела, Италия и Българската Национална Асоциацията за Развитие на Биволовъдството.

Уверени сме, че ще бъде поставена основата за сътрудничеството в областта на съвременните биотехнологии, в т.число ембриотрансплантацията, която беше прилагана при биволите у нас още през 1987 година, но вече забравена и по-интересната технология-клониране на малачета.  Бъдещето е пред нас!   

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.