1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Грийнпийс настоява за намаляване на поголовието с 50%

Грийнпийс настоява за намаляване на поголовието с 50%

Екоактивистите настояват бъдещото правителство в Берлин да стимулира гражданите да консумират по-малко месо

Поголовието в германските животновъдни стопанства трябва да се намали наполовина, настояват природозащитниците от Грийнпийс. Само така страната ще успее да постигне климатичните си цели, твърдят активистите.
Те призовават следващото федерално правителство да предприеме съответните мерки, за да може Федералната република до 2045 година да стане климатично неутрална.
 
Като аргумент за своето искане от Грийнпийс цитират изследване, което анализира ефективността на мерките за опазване на климата в селското стопанство. Според това проучване, изготвено по поръчка на екоорганизацията, три четвърти от вредните емисии от аграрния сектор идват от животновъдството. 14 процента се падат на производството на растителни храни и около 11 на сто на отглеждането на технически култури.
 
Освен това изследването показва, че новите технологии и по-добрите методи за управление не са достатъчни, за постигане на климатичните цели на селското стопанство, твърдят от Грийнпийс. Ако поголовието не бъде намалено, през 2045 година Германия ще има 46 милиона тона вредни емисии, от които 37 милиона тона само от животновъдството. В същото време към тази дата агросекторът би трябвало да изхвърля 35 милиона тона. В тази връзка екоактивистите настояват бъдещото правителство в Берлин да стимулира гражданите да консумират по-малко месо. За да станат животинските продукти по-малко привлекателни, от Грийнпийс призовават за отмяна на намалената ставка на ДДС върху месото.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.