1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Грухтенето показва дали свинята е щастлива

Грухтенето показва дали свинята е щастлива

С нова компютърна програма учените разгадават настроенията на прасетата

С помощта на компютърна програма швейцарски учени успяха да "преведат" грухтенето на свинете и по този начин да покажат дали те са щастливи. Това ще помогне за създаването на по-хуманна среда за тяхното отглеждане.
 
С новата програма учените вече могат да установят дали дадена свиня е доволна от живота си. Изследователите са установили, че звуците, издавани от животните се различават според техните настроения. В положителни ситуации грухтенето е по-кратко и има по-малки амплитуди в силата на звука, неговата интензивност и тоналност.
 
За своето проучване изследователите са анализирали акустичните маркери от над 7000 записа, направени с 411 свине. С получените данни те създават алгоритъм, който позволява да се разбере, дали емоциите на свинята са положителни или отрицателни, дали животното е щастливо, или уплашено, стресирано или някъде по средата.
 
Положителни ситуации са най-вече игрите на открито, ровенето в земята и тичането из двора. Негативни емоции има при борбите между младите животни, кастрацията на мъжките екземпляри или непосредствено преди клането.
 
За човешкия слух фините разлики са почти неуловими, обясняват учените. Но с помощта на компютърната програма стопаните могат да разберат как се чувстват техните животни и по този начин да се опитат да направят живота им по-весел. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.