1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. H5N8 във Франция и Дания, АЧС в Румъния

H5N8 във Франция и Дания, АЧС в Румъния

Нови случаи на птичи грип има и във Великобритания

Всички домашни птици в около 100 общини във Франция трябва да бъдат умъртвени, наредиха ветеринарните власти. Мярката е наложена като превенция срещу разпространяването на птичия грип.
 
Засегнати са най-вече двата югозападни департамента Ланд и Атлантически Пиренеи. В региона са регистрирани множество случаи на H5N8 при диви прелетни и водоплаващи птици, както и в птицевъдни стопанства. "Налице е необходимост от предотвратяване на риска от разпространяване на заразата, затова е наложително домашните птици, в това число и декоративните, да бъдат ликвидирани превантивно", се казва в заповедта на ветеринарните власти.
 
В същото време в датския регион Ютландия беше регистрирано ново огнище на заболяването, този път в птицеферма с 9 000 кокошки. Всички птици вече са умъртвени, а около стопанството са очертани 3-километрова предпазна и 10-километрова зона за наблюдение. Нови случаи на птичи грип има и във Великобритания, въпреки че още в средата на декември всички стопани бяха принудени да приберат птиците си на закрито. 
 
И през 2021-а Източна Европа ще остане в плен на aфриканската чума по свинете, прогнозират експерти на базата на разпространението на вируса през миналата година. В северната ни съседка през 2020-та жертва на болестта са станали малко над 194 хиляди домашни свине, става ясно от официалната статистика на Националната агенция за санитарен и ветеринарен контрол и безопасност на храните в Букурещ. От тях 182 000 животни са били в големи свинеферми, а 12 000 са отглеждани в стопанства тип "заден двор". За принудително убитите свине стопаните им са получили общо 49 милиона евро, а за годината броят на заразените диви прасета достигна 4 200. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.