1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Хуманното отношение към животните е важно за европейците

Хуманното отношение към животните е важно за европейците

Над 90 на сто от европейците са на мнение, че практиките на отглеждане и развъждане следва да отговарят на основни етични изисквания

Осигуряването на хуманно отношение към животните е от съществено значение за европейците, показват резултатите от проучване на Евробарометър. Европейската комисия в продължение на повече от 40 години предприема действия и включва в своето законодателство стандарти за хуманно отношение, които са сред най-високите в света. 
 
84% от жителите на Европейския съюз считат, че хуманното отношение към селскостопанските животни следва да бъде защитено по-добре в тяхната страна, отколкото е в момента. Подобен дял участници подкрепят ограничаването на времето за транспортиране на животните. Почти три четвърти от респондентите подкрепят по-добрата защита на домашните любимци в тяхната страна.
 
Над 90 на сто от европейците са на мнение, че практиките на отглеждане и развъждане следва да отговарят на основни етични изисквания. Последните включват осигуряване на достатъчно пространство за животните, на достатъчно храна и вода и на среда, приспособена към техните нужди. Проучването показа също така голяма загриженост за отношението към животните в кланиците.
 
Три четвърти от участниците посочват за неприемлива практиката за умъртвяване на мъжките пилета веднага след излюпването им, а преобладаващото мнозинство подкрепя забраната за отрязване на някои части от тялото на животните, освен ако това не е абсолютно необходимо и направено под упойка. Що се отнася до отглеждането на животни с цел добив на кожи, повече от половината анкетирани вярват, че то следва да бъде строго забранено в ЕС, докато близо една трета смятат, че то може да се практикува само при подобрени условия на хуманно отношение.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.