1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Ирландия коли 1,3 млн. говеда заради климата?

Ирландия коли 1,3 млн. говеда заради климата?

Темата за влиянието на аграрния сектор върху въглеродния отпечатък на страната се води ожесточено

В Ирландия повече от една трета от парниковите газове идват от селското стопанство. За да изпълни своите климатични цели, страната би трябвало да намали поголовието си от говеда с над милион животни, се казва в доклад на голяма одиторска компания.
 
Темата за влиянието на аграрния сектор върху въглеродния отпечатък на Ирландия се води ожесточено и изправя правителството в Дъблин срещу селските региони. Селското стопанство е един от стожерите на икономиката на Зеления остров, генерирайки големи приходи от износ на говеждо месо и млечни продукти. В същото време 35 на сто от вредните емисии на страната идват от селското стопанство, което поставя Ирландия на незавидното първо място в Европейския съюз, където средната стойност е 11%. Около 60%от ирландските емисии са свързани с животновъдството.
Ирландия беше една от държавите, които на конференцията в Глазгоу обещаха до 2030 година да намалят метановите си емисии с 30 процента. За да постигне своята цел, правителството в Дъблин смята да намали въглеродните емисии от селското стопанство с 20 до 30 на сто.
 
При този сценарий страната ще загуби 4 милиарда евро, ще изчезнат и повече от 56 000 работни места, изчисляват от одиторската компания. Те предупреждават, че намаляването на емисиите от аграрния сектор ще наложи свиването на броя на говедата с 20 процента. При 6,5 милиона животни, отглеждани в момента, това означава, че от сметката трябва да излязат 1,3 милиона. Ако емисиите се намалят с 20-21%, ще е необходимо да се премахнат само 5 на сто от животните, т.е. около 325 000. Дори и при този сценарий ще бъдат унищожени 10 хиляди работни места. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.