1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Испания не иска да внася прасета от Централна Европа

Испания не иска да внася прасета от Централна Европа

Свиневъдите в Испания са притеснени

За да се предпазят от африканската чума по свинете, испанските свиневъди настояват за драстично намаление на вноса на прасета за угояване от Централна Европа. Според най-голямата фермерска организация в страната ежемесечният импорт на 200 хиляди животни е като игра на „руска рулетка“.
 
Един случай на АЧС в Испания е в състояние да унищожи всички досегашни усилия на сектора, който си е извоювал стабилна позиция на пазара, предупреждават браншовиците. При внасянето на вируса от чужбина няма да помогнат и най-строгите мерки за биосигурност, а това застрашава 450 000 работни места и износа, който всяка година достига повече от 7,5 милиарда евро.
 
Свиневъдите в Испания са притеснени най-вече от ситуацията в Германия, макар е 90 % от внасяните прасенца идват от Нидерландия. Заради близостта на тамошните ферми до границата с Германия съществува обаче голям риск за здравето на нидерландските животни. Рискови са и превозите на живи телета от Чехия, Полша и Румъния, където aфриканската чума също е разпространена.
 
В своето изявление фермерската организация не уточнява от къде трябва да се внасят животни за угояване, но подновява исканията си за по-строги контроли при трансграничния транспорт на свине. Настоява се всяко животно да бъде тествано преди да влезе на испанска територия, както и всички камиони да бъдат придружени от сертификат за предварителна дезинфекция.
Свиневъдството в Испания е един от най-важните сектори в селското стопанство. По данни на Евростат през миналата година там бяха заклани по 4,7 милиона свине на месец. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.