1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Измамници в Китай изнудват животновъди

Измамници в Китай изнудват животновъди

Престъпни групи използват епидемията от африканска чума

Нов вид измама се появи в Китай, най-големият производител на свинско в света. Престъпни групи използват епидемията от африканска чума по свинете, за да изнудват собствениците на стопанства.

Властите в Народната република съобщават за зачестили случаи, при които измамниците подхвърлят умрели свине в стопански дворове и след това разпространяват слухове, че фермата е заразена с африканска чума. След това собствениците са изнудвани да продават животните си на изключително ниска цена, вместо да бъдат принудително умъртвени. Земеделското министерство призова населението да съобщава своевременно за такива опити за измама и да се бори срещу престъпниците. От там оповестиха също така, че в момента ветеринари проверяват всички свинеферми в 10 провинции, за да спрат разпространяването на болестта. Резултатите от проверките се очакват до края на годината.

Същевременно от Международния информационен център за здравето на свинете обвиниха Китай, че изкривява фактите за заразата. Официалните данни, публикувани от Пекин, не отговаряли на случващото се в страната. В съобщение на центъра се казва, че Китай не съобщава точни цифри нито за броя на огнищата, нито за разпространението на болестта.

Подобни съмнения изразиха и от Националния съвет на производителите на свинско месо в Съединените щати.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.