1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Източна Европа не може да се справи с африканската чума

Източна Европа не може да се справи с африканската чума

Заради болестта Гърция вече забрани вноса на българско свинско месо

150 нови огнища на aфриканска чума по свинете са регистрирани в Румъния през последната седмица на юли. Северната ни съседка е сред държавите в Източна Европа, които не могат да се справят с болестта.

Близо половин милион свине в Европа вече са умъртвени заради болестта, съобщават западни медии. В Словакия беше потвърден втори случай, този път в малко стопанство. В Румъния броят на огнищата достигна 581, а умъртвените животни наброяват 380 000. В България са засегнати шест индустриални стопанства в северната част на страната. Заради болестта Гърция вече забрани вноса на българско свинско месо. Както вече съобщихме, България ще получи финансова помощ от Европейския съюз. Тя е разделена на два транша, като първият е в размер на 2 милиона и 900 хиляди евро. Тези средства са за възстановяване на разходите, направени от властите за дезинфекция, диагностика и загробване. С други 11 милиона евро Брюксел ще финансира компенсации за регистрираните животновъди, чиито прасета са били евтаназирани.

В същото време държави като Швеция и Великобритания затягат контролните мерки по границите си и разширяват информационните кампании, с които да предотвратят разнасянето на вируса от хора. На обществени места за отдих, както и по плажове в Швеция са поставени табели, които предупреждават за опасността от изхвърляне на месни продуки със зараза. Подобни мерки предприема и Обединеното кралство. По летищата и пристанищата са разлепени плакати, оповестяващи забрана за внос на месо и колбаси. 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.