Източнобалканската свиня може да изчезне като вид

Държавата да подпомогне фермерите, които отглеждат източнобалканска свиня. За това призоваха от Асоциацията за развъждане и съхранение на породата. Браншовиците настояват да се определи и специална затворена зона, в която да се съхранява източнобалканската свиня, без тя да има допир с дивите прасета. Това е мярка, гарантираща опазването на вида, предвид констатираните първи случаи на африканска чума.

Факт са първите положителни проби на африканска чума в  стопанства в град Смядово и в село Веселиново, където са умъртвени около 200 животни от породата. Въведени са трикилометровата предпазна зона и 10 километра за наблюдение.

Радостина Донева, предс. на  Асоциацията за развъждане и съхранение на източнобалканска свиня  каза за Агро ТВ:

Нашата асоциация повече от година и половина се опитва да намери административна възможност за източнобалканските свине да се определят конкретни терени в горските територии, които са общински или държавни. Идеята е на тези терени да се отделят малките, за да не се смесва популацията на източнобалканските и дивите свине. Предложихме това да стане с телени мрежи, за да се отделят двете популации.“

Фермерите, които отглеждат източнобалканската свиня имат проблем и с реализирането на месото.

Искаме държавата да съумее да намери мерки да запази и животните, и да помогне и на стопаните, които ги отглеждат, защото от миналата година почти няма средства за това. Търговията с източнобалкански свине на практика е спряла, защото двете лицензирани кланици в страната отказват да колят, заради притеснения от чума.”

Липсата на търговски интерес поставя стопаните в трудна ситуация, затова е необходимо подпомагане от държавата, допълват от браншовата асоциация. От там са силно притеснени, защото африканската чума се разпространява бързо и ако обхване популацията на източнобалканската свиня, то е напълно възможно видът да изчезне завинаги. Източнобалканската свиня е българска порода с древен произход и се намира единствено у нас в Странджа и в Шуменския район. Браншовиците са притеснени, че породата може да изчезне, ако епидемията обхване цялата популация, която сега наброява около 5 000 животни.