1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Източнобалканската свиня може да изчезне като вид

Източнобалканската свиня може да изчезне като вид

Държавата да подпомогне фермерите, които отглеждат източнобалканска свиня. За това призоваха от Асоциацията за развъждане и съхранение на породата. Браншовиците настояват да се определи и специална затворена зона, в която да се съхранява източнобалканската свиня, без тя да има допир с дивите прасета. Това е мярка, гарантираща опазването на вида, предвид констатираните първи случаи на африканска чума.

Факт са първите положителни проби на африканска чума в  стопанства в град Смядово и в село Веселиново, където са умъртвени около 200 животни от породата. Въведени са трикилометровата предпазна зона и 10 километра за наблюдение.

Радостина Донева, предс. на  Асоциацията за развъждане и съхранение на източнобалканска свиня  каза за Агро ТВ:

Нашата асоциация повече от година и половина се опитва да намери административна възможност за източнобалканските свине да се определят конкретни терени в горските територии, които са общински или държавни. Идеята е на тези терени да се отделят малките, за да не се смесва популацията на източнобалканските и дивите свине. Предложихме това да стане с телени мрежи, за да се отделят двете популации.“

Фермерите, които отглеждат източнобалканската свиня имат проблем и с реализирането на месото.

Искаме държавата да съумее да намери мерки да запази и животните, и да помогне и на стопаните, които ги отглеждат, защото от миналата година почти няма средства за това. Търговията с източнобалкански свине на практика е спряла, защото двете лицензирани кланици в страната отказват да колят, заради притеснения от чума.”

Липсата на търговски интерес поставя стопаните в трудна ситуация, затова е необходимо подпомагане от държавата, допълват от браншовата асоциация. От там са силно притеснени, защото африканската чума се разпространява бързо и ако обхване популацията на източнобалканската свиня, то е напълно възможно видът да изчезне завинаги. Източнобалканската свиня е българска порода с древен произход и се намира единствено у нас в Странджа и в Шуменския район. Браншовиците са притеснени, че породата може да изчезне, ако епидемията обхване цялата популация, която сега наброява около 5 000 животни.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.