1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Какво трябва да знаят стопаните за роботизираните ферми?

Какво трябва да знаят стопаните за роботизираните ферми?

Животните трябва да се приучават към новото оборудване

Какво е необходимо да знаят фермерите, които искат да внедрят автоматична млечна система в своите стопанства? По тази тема разговаряме с доц. д-р Кънчо Пейчев, помощник-ректор и преподавател в Аграрен факултет към Тракийския университет - Стара Загора. Припомняме, че научното звено работи по Национална научна програма „Интелигентно животновъдство”.

„Самият робот изисква редица други технико-технологични съоръжения, които затварят онзи цикъл, който често определяме като комплексна механизация. Какво имам предвид? Ако в една произволан ферма инсталираме само един робот за автоматизирано доене, а всички останали технологични операции се извършват ръчно или не са механизирани на достатъчно ниво, инсталирането на робота остава самоцелно.“

Доцентът обясни още, че животните също трябва да бъдат обучени. В продължение на няколко дни те се приучават към новото оборудване, за да може постепенно да се изградят рефлекси. На база на тези рефлекси да бъде създаден устойчив стереотип, така че животното, например два-три пъти в денонощието, само да влиза в доилния бокс и да бъде издоявано.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.