1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Китай забрани вноса на свинско месо от Италия

Китай забрани вноса на свинско месо от Италия

През 2020-та, когато вирусът достигна Германия, Рим активира специален план за наблюдение и превенция

Появата на aфриканската чума при диви свине в Италия е нов удар за пазара на свинско месо в Европейския съюз. Китай вече забрани вноса на свинско от Италия.
 
Страната за пръв път е засегната от вируса, след като той беше установен в Западна Европа през 2018 година, най-напред в Белгия. Италия е седмият най-голям производител на свинско в Европейския съюз, генерирайки оборот от над 8 милиарда евро на година. Заразените диви свине бяха открити в региона Пиемонт, в северната част на страната.
 
През 2020-та, когато вирусът достигна Германия, Рим активира специален план за наблюдение и превенция, одобрен и от Комисията в Брюксел. Правителството иска да предотврати разпространението на заболяването на своя територия, като още тогава засили отстрела на диви свине.
Въпреки тези усилия, заразата е налице и силно притеснява италианските стопани, които се опасяват от финансови загуби. Затова властите създават кризисни щабове на национално и регионално ниво, а ловците са призовани да засилят лова на глигани.
 
Според фермерската организация освен Китай, забрана за внос на италианско свинско са въвели Япония, Тайван и Кувейт, а съседна Швейцария е спряла импорта от засегнатите региони в Пиемонт. От износа на месо и колбаси Италия всяка година печели по милиард и половина евро, една трета от които идват от страни извън ЕС. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.