1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Крави в САЩ дават положителни проби за вируса на птичия грип

Крави в САЩ дават положителни проби за вируса на птичия грип

Млекопроизводителите в Тексас за пръв път се притесниха преди седмици, когато животните започнаха да боледуват от мистериозна болест

Краве мляко в щатите Тексас и Канзас е дало положителен резултат за птичи грип, съобщават ветеринарните власти в двата щата. От ведомството, отговарящо за здравеопазването на животните в Тексас, потвърдиха, че е открит вируса тип А H5N1, за който е известно, че предизвиква епидемии сред птиците и понякога заразява хора. 
 
Според ветеринарите вирусът засяга по-възрастните млечни крави, а болните животни дават по-малко мляко, намалява и апетитът им. Заразата е констатирана седмица след като властите в Минесота обявиха, че кози във ферма, в която е имало огнище на птичи грип сред домашните птици, са диагностицирани с вируса. Смята се, че тогава за първи път в Съединените щати птичи грип е открит при селскостопански животни, различни от птици. 
 
Според Министерството на земеделието във Вашингтон предлагането на мляко в търговската мрежа е безопасно и рискът за хората е нисък. От млекопреработвателните предприятия се изисква да доставят само мляко от здрави животни, а това от болните да се пренасочва или унищожава. Пастьоризацията също убива вируси и други бактерии, а тя е задължителна за млякото, продавано при търговията между различните американски щати.
 
Федералните власти обявиха, че проведените изследвания при говедата не са открили промени във вируса, които биха довели до по-лесното му разпространение сред хората. 
Млекопроизводителите в Тексас за пръв път се притесниха преди седмици, когато животните започнаха да боледуват от мистериозна болест, както беше определена от официалните власти. Производството на мляко рязко спада, а кравите стават летаргични и не се хранят добре. Щатските ветеринарни власти веднага започват разследване, което включва тестове за птичи грип. На базата на получените резултати се смята, че кравите са се заразили с вируса от болни диви птици. 
Експертите твърдят, че животните се възстановяват от инфекцията за седем до десет дни. Това е по-различно от огнищата при домашните птици, при които се налага умъртвяване на стадата, за да се ликвидира вирусът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.