1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Лекторите на СТЕКСПО 2019

Лекторите на СТЕКСПО 2019

Търговското международно изложение за месодайно животновъдство ще се проведе на 1 и 2 ноември в Пловдив

Най-големите имена в животновъдния сектор идват в Международен панаир Пловдив на 1 и 2 ноември. В очакване на СТЕКСПО 2019 - форумът за професионалните животновъди, са не само родните фермери, преработватели, ресторантьори и медии, но и чуждестранни експерти. Известността на форума отдавна премина границите на страната, като в тазгодишното четвърто издание, участие ще вземат експерти от САЩ и Европа. И в двата дни на събитието е предвидена богата лекционна програма, със световни експерти от САЩ, Франция, Шотландия, Германия, Австрия, Ирландия и България. Освен професионален форум, СТЕКСПО е и образователно събитие, което помага на фермерите да повишат знанията и уменията си. А заедно с това и качеството на родната продукция. Благодарение на всички експерти от България и чужбина, СТЕКСПО безспорно се превръща в ненадминат в експертизата си форум в животновъдния сектор.

Събитието се организира от Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите.

А ето и лекторите в секторите говедовъдство и овцевъдство в двата дни:

Крейг Гъфи

Съдружник в CG Cattle/ Swearngin Angus - Канзас/САЩ.

Той е собственик на двете фамилни ферми CG Cattle и Swearngin Angus. Стартира бизнеса си през 1989 г. с покупката на първите животни от породата Абердийн Ангус. Стопанисва общо над 1000 ха пасища и се грижи, заедно със семейството си, за около 500 женски говеда Aberdeen Angus. Във фермите работят трима души, като нито един от работниците не е нает. Гъфи е участвал в множество изложби, освен това е бил и съдия на различни конкурси. Крейг Гъфи идва в България за Стекспо 2019. Той ще е първият американски съдия на професионално събитие за говедовъдство в България. Освен главен съдия на надпреварата за шампион на България, Гъфи ще води лекции за подбор на женските животни в стадата.

Вижте Крейг Гъфи като съдия на 2 ноември от 10:30 ч. - 11:00 ч. пред Палата 7 на МПП, Централен Ринг на Национален шампионат Абердийн Ангус във всички категории. А от 14:15 ч. - 15:00 ч. в Палата 7 ще води лекция за Развъждане на Ангус; Фамилии крави; Подбор на юници; Пасища; 12 години без изкуствени торове.

Уилям Макларън

Съдружник и ИД на HW Angus / Netherton – Шотландия.

Уилям Макларън е изпълнителен директор на Netherton Aberdeen-angus. Той е пето поколение фермер и е един от уважаваните развъдчици в Шотландия. Netherton Aberdeen-angus е основен доставчик на Angus генетика на фирми като ABS Global. Стартират стопанството си през далечната 1924 г. с първите животни от породата Абердийн Ангус. А от 1959 г. водят родословие и статистика за животните. Това не се е променило и до днес. Уилям Макларън идва в България за Стекспо 2019. Той ще представи множество интересни лекции – на 2 ноември от 13:30 ч. - 14:15 ч. в Палата 7 на МПП - За Абердийн Ангус - от извора на породата - съвременни тенденции в развъждането на най-популярната порода в света; Породата Вагу в Европа - Технология на развъждането и добив на най-скъпото говеждо в света; BREXIT - Предизвикателства пред Европейския пазар на говеждо след излизане от ЕС. На 1 ноември от 11:45 ч. - 12:15 ч. - Използване на електронни платформи: Развъдна документация във фермата и използване на BREEDPLAN (най-голямата база данни за месодайно животновъдство в света).

Шон Акадири

ИД на Agric-Bioformatics - Оклахома/САЩ.

Шон Акадири е президент и изпълнителен директор на Agric-Bioformatics. Неговите интереси са насочени към използването на биоинформатиката и генетиката, с цел подобряване на производителността и жизнения статус на животните. Акадири има над 13-годишен опит в областта на биотехнологиите и животновъдството. Заедно със своя екип, той разработва иновативната платформа AgBoost, която позволява на всеки фермер лесно и удобно да управлява и да следи животните в стопанството си. AgBoost предоставя генетично профилиране на всяко отделно животно в стадото. Освен това приложението дава достъп до BIG DATA, които лесно могат да се използват за решения за развъждане, маркетинг и управление на фермата. Шон Акадири идва в България за Стекспо 2019. На 1 ноември от 10:45 ч. - 11:45 ч. в Палата 7 на МПП ще изнесе лекция на тема: Ново поколение платформи за данни в животновъдството

Мат Хигинс

Keenan ALLTECH.

Експертът от Ирландия, който ще даде светлина на многобройните фермерски въпроси относно технологиите в храненето на животните. Специалистът ще представи новостите в технологиите за хранене. На 1 ноември от 13:30 ч. - 14:15 ч. в Палата 7 Хигинс ще говори за Нови технологии в храненето на животните; Данни в реално време и Интернет на нещата. И на 2 ноември от 13:00 ч. - 13:30 ч. в Палата 7: Нови технологии в храненето на животните - достъпни решения за персонал и собственик.

инж. Агидиус Колер

Директор на ZAR Rinderzucht AUSTRIA / Централен съюз на животновъдите – Австрия.

На 1 ноември от 16:30 ч. - 17:00 ч. в Палата 7 Колер ще изнесе лекция: За дейността на Животновъдния съюз на Австрия; Предоставяне на браншови услуги от фермерски организации към членовете с модератор Иван Венински, член на Контролния съвет на Браншовата камара за месодайно животновъдство. Веднага след дискусията ще се проведе втора поредна регионална среща на БКМЖ, на която са поканени всички животновъди от регион Пловдив, да споделят проблемите и предложенията си за подобряване на условията за животновъдния сектор в България.

Бруно Красоус

ИД на GID LACAUNE – Франция.

Бруно Красоус се занимава с животновъдство от 25 години. Той е изпълнителен директор на GID LACAUNE – Асоциацията за Лакон във Франция. През последните години броят на овцете от породата Лакон във Франция е намалял от 1,2 – 1,3 млн. на 890 000. Овцете се отглеждат в 2500 стада като средната млечност на породата се повишава през последните години. Докато през 1960 г. тя е била около 70 литра за доен период, то последните резултатите от контрола на млечната продуктивност показват средна млечност от 317,9 литра за 170-дневен доен период.

В България овцете от породата Лакон наброяват над 14 000 броя. Бруно Красоус идва в България за Стекспо 2019. В петък на Петък на 1 ноември от 10:00 ч. - 10:45 ч. той ще изнесе лекции на тема: „Съвременно управление на млечна овцеферма” и „Организация на селекцията на Lacaune Milk във Франция (геномна селекция и селекция по потомство)”.

Йордан Василев

Животновъд и Съдружник в развъдника Simmentaler Zuchtgemeinschaft Schwarz-Vasilev – Германия.

Той е на 26 години от Горна Оряховица.Живее в малко село до град Касел, Централна Германия. Отглежда крави порода Симентал месно направление от четири години. На 1 ноември от 15:00 ч. - 17:00 ч. до Палта 3 на МПП Йордан Василев ще проведе Семинар за Подготовка на изложбени животни; Фризура; Cattle Clipping.

Светлозар Петров

Управител на JOB TIGER – България.

Той ще засегне една много болезнена тема за родните животновъди, а именно работната ръка. На 1 ноември от 14:15 ч. - 14:45 ч. в Палата 7 Светлозар Петров ще изнесе лекция на тема: Предизвикателства пред пазара на труда в земеделския сектор и вноса на работна ръка.

Христо Шарков

Управител на GrECo България.

На първи ноември от 15:00 ч. - 15:20 ч. в Палата 7 застрахователният брокер Христо Шарков ще има лекция на тема: Откровено за застраховането в животновъдството; Алтернативни методи на застраховане, оценка на риска. 

д-р Красимир Колев

CEVA-Animal Health-България.

Колев е специалист "Преживни животни" в Сева Анимал Хелт България ЕООД - филиал на френската фармацевтична компания Сева Санте Анимал. За над 17-годишното си присъствие в страната фирмата завоюва голям пазарен дял и водеща позиция между фирмите-вносители на ветеринарни медикаменти. На 1 ноември от 15:20 ч. - 16:00 ч. в Палата 7 д-р Колев ще говори за Управление на репродукцията при месодайни крави и юници с хормони и за Синхронизация на Еструса. 

Младен Радев

Собственик на Ферматъ ООД – България.

Младен Радев е икономист, от години активно се занимава със семейното стопанство “Ферматъ“ в с. Каменци, Силистренско. Собственик е и на „Био Дженезис България“ – една от фирмите, които предлагат генетичен материал за осеменяване. През 2002 г. изгражда ферма със селектирани телета от първокачествени месодайни породи. Инвестициите в обекта са за над 800 000 лв. Изграден е съобразно световните стандарти за хигиена и хуманно отношение при отглеждане на животните. На 1 ноември от 16:00 ч. - 16:30 ч. в Палата 7 на МПП Младен Радев ще говори за Икономика на говеждото; Разпад на говеждото; Работа с големите вериги и Стандартизация на говеждото месо.

Другите участници и модератори в СТЕКСПО 2019 са:

Зооинж. Момчил Тасков, председател на Съюз на зооинженерите в България и търговски мениджър на фирма „Агритоп”.

Доц. д-р Божидар Иванов, директор на Институт по Аграрна икономика.

Арх. Милена Фетваджиева, управител на URBANVIVA Архитектурно студио – България.

Филип Харманджиев, животновъд и собственик на Чифлик Ливади.

Таня Дъбнишка, изпълнителен директор на АЗПБ и изпълнителен директор на Национална селска мрежа.

Зооинж. Севдалин Севов, мениджър на овцевъдна ферма „Верде Фуудс”.

Иван Венински, член на Контролния съвет на БКМЖ и собственик на ферма Родопи Ангус/ Rhodope Angus.

Част от специалните гости на СТЕКСПО 2019 ще бъде и първата в България компания за ембрионален трансфер при крави. Фермерите ще могат да се запознаятотблизо със специалистите и да научат повече. Всички те са само част от звездния тим от топ специалисти, които ще представят на живо пред гостите на СТЕКСПО последните тенденции в развъждането, отглеждането, храненето и маркетинга на месодайни овце и говеда, както и на млечни овце в световен мащаб. 

План на изложението, вижте: https://www.fair.bg/uploads/event/form/file/5d789fa0de1d6205482014.pdf

Официален сайт на изложението, вижте тук: https://www.steakspo.bbab.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.