1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. СТЕКСПО 2019 - елитни месодайни животни и семеен празник в Пловдив

СТЕКСПО 2019 - елитни месодайни животни и семеен празник в Пловдив

Единственият по рода си форум за месодайно говедовъдство ще бъде на 1 и 2 ноември в Международен панаир Пловдив

На 1 и 2 ноември Пловдив ще бъде центърът на месодайните говеда. За първи път градът под тепетата ще бъде домакин на единственото специализирано изложение за месодайни породи говеда у нас. Тази година изданието е четвърто поред след две в ямболското село Стефан Караджово и миналогодишната изложба в Сливен. Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ) кани всички да видят елитна генетика животни от 11 породи за месо, кръстоски. За първи път през 2019 г. ще бъдат показани и овце от породите Лакон и Съфолк – за първи път ще се видят овце от единственото чистопородно стадо у нас. Причината за обединението на двете въдства е, че говеждото и агнешкото месо могат да се маркетират заедно.

Андрей Чалъков, изпълнителен директор на АРМПГБ, разказа в аванс, че идеята за домакинството на Пловдив не е случайна - градът е с централна локация и много удобно място за всички, които искат да посетят СТЕКСПО. 1 ноември ще бъде посветен на дискусия за браншовите въпроси в сектора и мястото на месодайното говедовъдство в бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП). 2 ноември ще предложи изложба на елитна месодайна генетика и конферентна част. Всички семинари в една от палатите на Международен панаир Пловдив ще текат паралелно с изложбата на животните.

СТЕКСПО 2019 - за деца

За първи път през 2019 г. СТЕКСПО се ориентира и към децата. За най-малките посетители са предвидени аниматори и различни игри, всички ще могат да видят кравите и овцете от близо, ще могат да разберат повече за храненето и отглеждането. Целта е децата да усетят фермерския дух, да познават животните и да имат занимания, докато родителите им разгледжат изложението.

Силно международно участие

В Пловдив ще дойде директорът на животновъдния съюз на Австрия, както и специалисти от САЩ, Германия и Шотландия. Шотландецът Уилям Макларън управлява две от водещите ферми в развъждането на говеда Абердийн Ангус. Целта е трансфер на знания и обмяна на опит между експертите от страни с десетки години история в месодайния сектор и българските им колеги.

Амбицията на организаторите е да покажат около 100 животни от породите Абердийн Ангус, Херефорд, Лимузин, Гаскон, Симентал, Шароле, Кианина, Маркиджана, Пиемонт и кръстоски. Ще бъдат показани всички породи със стопанско значение в месодайния сектор у нас. Ще бъдат показани основно три групи животни, включително мъжки разплодници най-вече от породата Абердийн Ангус. Конкурсът за шампион на България ще излъчи за победител най-добрият мъжки разплодник Абердийн Ангус. А след това той ще се състезава с победителите от други породи за абсолютен шампион на България.

Подборът на женски животни ще бъде фокус в семинарната част на изложението. Очаква се да участват традиционните партньори на месодайното събитие – компании, заети в храненето на животните, оборудване на ферми, техника в животновъдството, както и кетъринг и хорека сектора.
Екипът, който вече подготвя събитието е от около 45 души. Очакват се официални гости от земеделското министерство – основен партньор на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България по време на мероприятието. Агро ТВ е медиен партньор на събитието. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.