1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Подготовка на животни за аукцион – Стекспо 2019 показва как

Подготовка на животни за аукцион – Стекспо 2019 показва как

Младата българска надежда в говедовъдството Йордан Василев ще изнесе лекция за подготовка на изложбени животни

Стекспо 2019 - търговското международно изложение за месодайно животновъдство тази година е на 1 и 2 ноември в Международен панаир Пловдив. Част от богата програма е участието на младият животновъд Йордан Василев.

След като на първия официален търг за животни в последните няколко десетки години в Раковски беше купена юница за рекордните 4200 лв. сега в Пловдив форумът за месодайно животновъдство СТЕКСПО ще разкаже и покаже как се подготвят животните преди аукциона. За това ще се погрижи Йордан, който е само на 26 години и живее в малко село до град Касел, Централна Германия. Гледа крави порода Симентал месно направление от четири години. Младият българин има договор за собственост на малката ферма за период от 30 години. Имат 9 крави на възраст между 3 и 7 години, три юници и четири телета. Животните са генетично без рога. Отглеждат ги оборно – пасищно. Пасището е оградено с електропастир. Животните са навън от април до ноември. Във фермата прилагат само изкуствено осеменяване. Използват материал от водещи компании в Германия.

Йордан сам подготвя животните си за аукциони в Германия. За търговете избира най-добрите животни, защото казва, че това е „неговото име”. Йордан Василев е част от клуб на фермерите, които отглеждат Симентал. В клуба членуват 150 животновъди, събират се два пъти годишно на събрания. Подготовката за търга започва още, когато животното е на две седмици. Досега на търг Йордан е продал един бик – животно на 2 години и 3 месеца за сумата от 3 800 евро.

Съвсем скоро Йордан беше и на обучение в Северна Ирландия с цел обмяна на опит с други животновъди и посещение на местни ферми, където отглеждат Симентал за месо.

Йордан Василев ще демонстрира какво знае в първия ден на мегасъбитието Стекспо 2019 на 1 ноември в Международен панаир Пловдив между 15:00 ч. и 17:00 ч. Посетителите и фермерите ще могат да посетят семинар за подготовка на изложбени животни, фризура и Cattle Clipping.

В рубриката Агротема ви разказахме за живота и работата на Йордан в Германия, припомнете си ТУК и ТУК

Програмата на СТЕКСПО 2019 можете да разгледате в раздел Предстоящо

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.