1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. “Мълчание”: Протест иска забрана на фермите за кожи

“Мълчание”: Протест иска забрана на фермите за кожи

Снимка:

Акцията цели да наруши мълчанието на политиците

Десетки доброволци проведоха мълчалива демонстрация на пл. “Независимост” днес сутринта по време на заседание на Министерски съвет. Акцията цели да наруши мълчанието на политиците по внесения през септември законопроект за забрана на фермите за ценни кожи у нас. Организатори са сдружение КАЖИ.

Въпросът, на който защитниците на животните търсят отговор, е: "Защо се бави разглеждането и гласуването на забраната на фермите за ценни кожи?" Над 51 хиляди подписа бяха събрани през 2018 г. с искане за забрана. Проучване на МБМД сочи, че 75% от българите не смятат за обосновано убиването на животни само за кожите им.

През октомври законопроектът, който предвижда забрана на фермите за кожи у нас, бе приет от Парламентарната комисия по взаимодействие с НПО-тата и жалбите на гражданите. Водещата комисия – Комисията по земеделието – гласува през януари да отложи разглеждането на законопроекта. Разглеждане в Комисията по околната среда все още не е насрочено.

У нас съществуват две ферми за ценни кожи, по информация на БАБХ, с общ капацитет около 130 000 животни годишно – американски норки. Хищните животни се отглеждат в телени клетки и по думите на активистите “полудяват” от съжителството в ограниченото пространство, в което прекарват целия си живот, и се стигало дори до "канибализъм". За умъртвяването на животните се използват т. нар. газови камери. Освен кожите, от тези животни нищо друго не се използва.

В протестната декларация, адресирана към премиера Борисов и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, пише още: Напълно необяснимо е защо се бави законодателен процес, с чието бързо разглеждане би могло да се предотврати страданието на стотици хиляди животни; процес, за който има доказана обществена воля и солидна фактологична и научна аргументация от най-компетентните, независими институции в страната.”

Към внесения законопроект има 15 страници мотиви. Над 10 становища са внесени от различни научни, експертни и компетентни институции и организации. Повечето становища са в подкрепа на забраната, сред които от Министерството на околната среда, учени от Биологическия факултет на Софийския университет, ИБЕИ към БАН и други.

Петя Алтимирска от сдружение КАЖИ коментира: “Мълчим, ужасени от опитите за отлагане и осуетяване на решението. Мълчим пред болката на хилядите норки, отглеждани в плен, кървящи, самоизяждащи се, хвърляни в газови камери и драни полуживи заради нечие палто, качулка или ключодържател. Мълчим заради хилядите умрели по този жесток начин животни. Мълчим, ужасени от човешката алчност и чудовищност. Мълчим и се надяваме.”

Исканията на активистите за животните към г-н Борисов и г-жа Караянчева са: 1. съдействие за ускоряване на разглеждането на законопроекта, 2. да бъдат приети за разговор с премиера относно забраната и 3. да бъдат запознати с официалната позиция на партия ГЕРБ относно законопроекта.

15 държави в Европа към момента са приели мерки за прекратяване на фермите за ценни кожи на своя територия.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.